Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Oběti tsunami jsou i snadnými oběťmi rozsévání víry

21. 1. 2005 - PRAHA [Part / The Observer]

... a některé náboženské skupiny toho umí využít. Také řada náboženských organizací se vydala do indonéského Acehu, aby pomáhala obětem tsunami… a obrátila je na svou víru. Kromě potravin rozdávají západní křesťanské organizace i Bible, stěžují si jejich konkurenti na trhu, muslimští duchovní. Příjezd křesťanských skupin, které jsou vyhlášeny pro své agresivní metody rekrutování oveček, tak hrozí střetem s muslimskými představiteli a v důsledku tak může náboženská kolize ohrozit dosavadní pomoc, která se zatím dostává 60 tisícům místních lidí, které katastrofa připravila o domov.

„Muslimská komunita nebude mlčet. Toto je jasné a vážné stanovisko,“ uvedl šéf Indonéské rady duchovních Din Syamsuddin. Reagoval tím na pokus jedné z amerických křesťanských skupin odvést stovky dětí do křesťanských sirotčinců.

Náboženské skupiny přitom mají cit pro trh a investice opravdu vytříbený: mnoho z těch, kteří tsunami přežili, jsou touto zkušeností podle expertů tak hluboce traumatizováni, že jsou pro náboženské skupiny snadným terčem. Mnoho místních lidí mluví o vlně jako o Božím trestu za nemravnost a laxní praktikování islámu, zatímco upozorňují na to, že v mnoha vesnicích jsou mešity jedinými staveními, která zůstala stát.

Katastrofa tak byla pro náboženské cítění a získávání nových členů náboženských skupin skutečným požehnáním. „Vždy jsem měl víru, nikdy jsem však nevěděl, co dělat,“ říká Shinta Ekhsani, „nemodlil jsem se pětkrát denně. Neučil jsem své děti islámu. Byl jsem příliš materialistický. Nyní se to změnilo.“

Většina Indonésanů následuje umírněný islám, který je značně odlišný od ortodoxních proudů převažujících na Středním východu. Aceh je přitom nábožensky nejkonzervativnější provincií Indonésie. A místní muslimské skupiny byly jedny z prvních, kdo začal obětem tsunami pomáhat.

Během několika dní se však dostavily i radikálnější muslimské organizace, včetně organizace Fronta obránců islámu, která napadala bary a obchody s alkoholem v Jakartě, a skupina Laškar Mudžahedín, která vyznává militantní ideologii a je spojována se zabíjením křesťanů.

Islámské skupiny rozdávají spolu s pomocí také Korány a někdy i roušky přes obličej. Dobrovolníci z nadace al-Azhar v Jakartě uvedli, že rozdali 1 993 Koránů: "Všechny byly rozdistribuovány mezi uprchlíky z Lokh Nga, jedné z nejvíce dotčených vesnic. „Mnozí chtějí číst Korán, aby jim pomohl s jejich traumatem,“ uvedl ředitel nadace Anwar Sani.

V oblasti se však angažují i skupiny křesťanské. „Upřednostňujeme zabývat se nejdříve fyzickou pomocí,“ říká William Suhanda, jehož organizace Světlo lásky pro Aceh pomáhá v Banda Aceh rozdávat jídlo a věří, že se jí podaří umístit 50 sirotků do křesťanského sirotčince v Jakartě. „Chceme jim však rovněž ukázat křesťanské hodnoty … aby uviděli i jinou stranu, lásku Krista,“ dodává.

„Tihle lidé potřebují jídlo, ale rovněž Ježíše. Bůh se snaží lidi probudit a pomoci jim pochopit, že spása leží v Kristovi,“ dodává americký misionář Mark Kosinski, který do Acehu přijel z Malajsie.

Do země přicestovala rovněž scientologická církev, která si pořídila svou základnu hned naproti sídlu guvernéra. „Nejsme tady, abychom někoho obraceli na víru. To by bylo nechutné,“ tvrdí její zástupce Greg Churilov.

Faux pas se poté podařilo křesťanské skupině World Help, která se snažila přemístit na 300 sirotků, jejichž rodiče tsunami nepřežili, do Křesťanského dětského domova. Organizace přestala na tuto operaci shánět peníze, až když zjistila, že indonéská vláda zakázala adopce sirotků z Acehu nemuslimským rodičům. "To, o co jsme se snažili, když jsme se pokoušeli najít těmto sirotkům domov, se nijak neliší od toho, co dělala Matka Tereza, když dávala hinduistické sirotky do křesťanských domovů,“ řekl prezident World Help Vernon Brewer.

Nicméně list The Observer dodává, že navzdory tenzi existuje i prostor pro spolupráci: Front obránců islámu odklízel celé dny z poničených domů těla obětí spolu s indonéskou křesťanskou skupinou, Mormoni zase spolupracovali na zaslání pomoci do oblasti s projektem stoupenců islámu. A minulý týden Spojené národy dokonce požádaly organizaci Laškar Mudžahedín o vyložení letadla s dodávkou pomoci, neboť se jim samotným nedostávalo personálu.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

27. 1. 2005

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz