Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dekadentní artfolkový písničkář Patrick Wolf se chystá do Prahy

9. 10. 2009 - PRAHA [Econnect]

Patrick Wolf je ojedinělým zjevem na britské scéně. Narodil se v roce 1983, na svém kontě má již čtyři řadové desky a plno úspěšných koncertů v Evropě, Americe i Asii. V roce 2007 založil své vlastní vydavatelství Bloody Chamber Music, na kterém vycházejí desky nových dosud nevydaných autorů v digitální formě.

Patrick se projevoval jako výjimečný talent už v dětství. Učil se hrát na housle, ke kterým později přidal klavír, harfu a ukulele.
Ve 14 letech má za sebou první vystoupení s pop-artovou skupinou Minty. V 16 letech opustil domov a na živobytí si vydělával koncertováním s formací Maison Crimineaux. Při jednom z vystoupení v Paříži si jich všiml Kristian Robinson aka Capital K, který později vydal Patrickovu debutovou desku Lycantrophy. Tato deska,vyšla v roce 2003, zachycuje Patrickovo dospívání – triumfy, lásky, zklamání. Zaznamenává kladné přijetí u kritiky a posluchačů, Patrick se tak dostává více do povědomí posluchačů. Zaujme také představitele Fat Cat Records, kteří mu nabídnou počítač Atari. Mezitím Patrick navštěvuje jeden rok studia kompozice na Trinity College. Tohle všechno má vliv na jeho druhou desku Wind In The Wires (2005), na které se Patrick projevuje vyspělejším zvukem. Kromě vlastních koncertů hostuje v tomto období i na koncertech Chicks On Speed a The Hidden Cameras.

Úspěch Wind In The Wires pomáhá Patrickovi ke smlouvě s major labelem. Třetí deska Magic Position (2007) vychází již u Loop Records a po jejím vydání následuje intenzivní koncertní turné po Evropě, Americe i Asii. Na desce hostuje i Marianne Faithfull (Magpie) a Edward Larrikin z Larrikin Love. Album se nahrávalo v Londýně a ve Vídni ve spolupráci s Vídeňským symfonickým orchestrem. Brzy po vyčerpávajícím světovém turné k Magic Position začal Patrick Wolf skládat materiál na další desku. Nejdřív jí zamýšlel jako temné politické album s názvem Battle. Než se ale zavřel do nahrávacího studia, znovu se zamiloval a situace se změnila. Vyprodukoval materiál na dvojalbum, které se rozhodl rozložit na dvě desky. V roce 2009 vychází Bachelor a příští rok by měl následovat Conqueror.

Patricka ovlivnilo studium hry na housle, zpívání v kostelním sboru, ale i tvorba PJ Harvey, elektronika Stockhausena, anglická folková hudba a matčina sbírka desek Joni Mitchell. Je dobrým vypravěčem příběhů a má jedinečnou schopnost vtáhnout posluchače do vlastního světa plného zvláštních bytostí tak, že se stává jeho součástí. Zejména koncertní provedení skladeb je silným zážitkem. Patrick zpívá s lehkostí, která fascinuje, a když si již myslíte, že je na vrcholu svých schopností, bez problémů přechází do vyšších tónů a jeho hlas získává ještě víc na síle. Patrickova tvorba se vyznačuje ještě jednou obdivuhodnou zvláštností. Pozornému posluchači neunikne, že rád recykluje nápady a zvuky. Tímto způsobem se jeho skladby prolínají se stejnými zvuky (výstřel v písni Epilogue na debutové desce Lycantrophy se ozve i na začátku Bluebells na třetí desce Magic Position) nebo skladby spojují motivy, které vytvářejí identickou náladu (píseň London z Lycantrophy jako by navazovala na píseň Teignmouth z Wind In The Wires).

Patrick Wolf bojuje proti kompromisům, které se pěstují v hudebním průmyslu. Po vydání první desky měl nakročeno ke hvězdné kariéře. Pohádal se ale s firmou Universal a rozhodl se, že desky bude točit nezávisle. Prostřednictvím internetové stránky Bandstocks.com požádal své fanoušky o podporu a nabídl jim ke koupi desku, kterou ještě ani nezačal natáčet. Experiment se podařil a Patrick tak vybral dostatek peněz na natočení hned dvou alb! Založil si své vlastní vydavatelství Bloody Chamber Music, na kterém vydává své desky a plánuje vydávat také dosud neobjevené umělce, kteří se mu ozvou se svými hudebními nápady.

Jeho album Bachelor je ještě čerstvé zboží, ale už teď probleskují informace o jeho novém albu. Podle zprávy uveřejněné na stránkách NME.com se jedná o tajný projekt, na kterém se podílí producentské špičky taneční scény, a který má přinést velké hity. Patrick Wolf se také pustil do průzkumu mytického Drákuly. Příběh valašského knížete Vlada III. ho dokonce natolik inspiroval, že mu chce na své nové desce věnovat celou tématickou sekci. Svůj záměr okomentoval slovy: "Závislost na krvi, kterou trpěl člověk pokousaný upírem, je možné metaforicky přirovnat ke spoustě věcí.

Před krátkým časem Patrick natočil s režisérem Ace Nortonem avantgardní videoklip ke skladbě Hard Times z nedávno vydaného alba The Bachelor. Excentricky divadelní Wolf oslní každého vyznavače gothic-popu a originálních písniček. Lehce arabsky znějící podklady dodávají skladbě na velkoleposti, retro-moderní dekorace se stejně jako Wolf přebarvují do psychedelických odstínů a překlápějí se v mozaiky.

Jako předskokan se představí domácí projekt Burian, který má s Patrickem Wolfem společnou jednu věc - nemá rád kompromisy. Burian je počin Jiřího Buriana aka Gregory Finna. Vedle působení v kapelách Southpaw a Ghostmother se rozhodl natočit i svou vlastní desku. Na světě má první sólové album „So Low“.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz