Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Víkendový Stimul zve večery s elektronikou a improvizací

19. 10. 2009 - PRAHA [Econnect]

V rámci cyklu koncertů festivalu Stimul se uskuteční v pátek 23. října vystoupení finských elektroniků Pan Sonic. Dále se večer představí další finský projekt Vladislav Delay Quartet. V sobotu 24. října se na improvizačním večeru objeví norský trumpetista Arve Henriksen společně s Janem Bangem. Večer zajímavě doplní elektronik Marcus Shmickler.

Pan Sonic
Finská dvojice s původním názvem Panasonic (který musela na nátlak japonského elektronického giganta pozměnit na nynější Pan Sonic) svůj styl postavila na zvuku tónových generátorů a jejich šumů, bzučení, pípání a klapotu. Současná elektronická hudba vytvářená počítači je nezajímá a své nástroje, záměrně pojaté v retro duchu si nechávají stavět. Pan Sonic bývají označováni za minimal techno nebo noise, obou kategorií se však jen lehce dotýkají a elegantně ukazují, že i v rámci omezeného nástrojového parku dokáží vykouzlit půvabné zvukové krajiny s vtipem, chytlavostí i tajemností.

Na přelomu osmé a deváté dekády minulého století, ještě jako členové radikální umělecké skupiny Ultra 3/Sin Ø, trávili deset hodin v uzavřené místnosti a vzájemně se vystavovali nízkofrekvenčnímu bzukotu o síle 125 decibelů. V období raných experimentů zavedli sondu do žaludku svého kolegy, aby si poslechli spontánní hudbu břišních stěn. Těch kousků je mnoho, ale každý z nich jako by nesl stejně odvážné motto: entropie jako životní i umělecký program.

Nenechte si ujít jednu z nejdůležitějších elektronických kapel posledních dvou dekád a vydejte se na neotřelé výlety do končin abstraktního techna, rafinovaného ambientu i surového noisu – letos jsou podle ohlasů z evropských festivalů oba pánové v mimořádné formě!

Vladislav Delay Quartet
Vladislav Delay je jeden z pseudonymů finského elektronika Sasu Ripattiho, vydávajícího svá kritikou vysoko ceněná elektronická alba rovněž pod přezdívkami Luomo či Uusitalo. Neposedný umělec, jehož poznávacím znamením jsou především propastné basové linky, synkopované bicí a sofistikované struktury písní, se letos rozhodl pod touto značkou založit novou experimentální skupinu. V kvartetu, jež dále tvoří baskytarista Derek Shirley, saxofonista a klarinetista Lucio Capece, se Delay netradičně pasoval do role bubeníka. Speciálním hostem členem této avantgardní formace se smyslem pro napínavý volný improvising, pak je elektronická celebrita Mika Vainio, polovina fenomenálního finského dua Pan Sonic.

Head in body feat. My sister is pregnant
Černý kůň pražského vydavatelství KLaNGundKRaCH, jemuž zde loni vyšlo debutové CD (Head in Body, 2008). Ledabylá zvuková produkce, minimalistické prostředky a estetika glitche na něm nabourávají i introvertně-extrovertní hlasovou linku, a dochází k znepokojivému setkání strojového chladu a osobního gesta. Inspirace současnou elektronickou hudbou, především jejími hybridními žánry, se zvláštně doplňuje se zálibou ve falešnosti a masce – od drzosti hrát na playback až po přizvání My Sister Is Pregnant ke striktně osamělému projektu. Head in Body tak po svém naplňuje nepřiznané krédo hudebního izolacionismu – skrývat se, abych byl objeven.

Arve Henriksen / Jan Bang
Tohoto norského trumpetistu, který zvuk svého nástroje upravuje elektronikou, už jsme na Stimulu měli možnost slyšet jako člena proslulé improvizační úderky Supersilent. Hudebník, který je spřízněný se stylotvornými labely Rune Grammofon a ECM, nyní ukáže i své sólové dovednosti, které sice budou spočívat v improvizaci na elektronicky zkreslenou trubku, ovšem přiblíží se i svému komornějšímu výrazu, který můžeme znát z tvorby Trygve Seim Ensemble nebo Christian Wallumrod Ensemble. Při sólovém vystoupení ho doplní krajan Jan Bang, který bude na pódiu vytvářet živé samply.

Tento tišší výraz souvisí se zálibou v hudbě japonského buddhismu, jehož hudebními přístupy se volně inspiruje ve své tvorbě. Dá se říci, že se na pražském koncertu rozkročí mezi jemnou poetikou, která definuje desky vydávané u labelu ECM (na němž ostatně minulý rok vydal svou sólovou desku Cartography) a divočejšími deskami, které vydal u Rune Grammofon.
Kromě Supersilent se v posledních letech Henriksen stává oblíbeným hostujícím hudebníkem - stal se spoluhráčem jazzmanů Nilse Pettera Molværa, Mischy Alperina nebo rockerů Motorpsycho.

John Butcher
Dlouhé táhlé tóny, které i přes svou ambientní lehkost dokáží rozvibrovat jakýkoliv prostor, akusticky hraná elektronika, jemný noise hraný na nástroj prohnaný elektronikou. Ve všech těchto rovinách se dokáže pohybovat britský saxofonista John Butcher, který se v první polovině osmdesátých let od teoretické fyziky a jazzu přiklonil k odvážným průzkumům širokého pole volně improvizované hudby, přičemž v posledních letech ke hraní vyhledává místa se zvláštní atmosférou i akustikou, jako jsou například observatoře, jeskyně skryté hluboko pod zemským povrchem.

Během své plodné kariéry spolupracoval s mnoha ikonami volné improvizace – byl součástí uskupení Spontaneous Music Ensemble, dále hrál například s Derekem Baileym, s dalšími dechaři Xavierem Charlesem a Axelem Dörnerem, s elektronikem Christophem Kurzmannem, částí slavných AMM Eddie Prévostem a Johnem Tilburym a mnoha dalšími. Jedna z nejvýznamnějších postav současné improvizace vystoupí poprvé se svým sólovým programem v České republice.

Marcus Schmickler
Marcus Schmickler je hudebníkem trvale usazeným v Kolíně nad Rýnem a je jedním z nejvýraznějších představitelů německé elektronické hudby. Vystudoval skladbu a elektronickou hudbu, což umožňuje, že je všestranným hudebníkem operujícím na mnoha polích. Jeho vlastní kompozice náleží jak k tradicím německé elektroakustiky, ale také navazují na nejnovější výboje elektronické avantgardy. Kromě toho je jedním z čelních představitelů improvizované a noise hudby a spolupracoval s takovými osobnostmi jak Thomas Lehn, Peter Rehberg, John Tilbury, Keith Rowe. Je členem superskupiny volné improvizace MIMEO. V Praze představí svůj sólový program komponovaného noise Altars of Silence.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz