Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

17. ročník festivalu Alternativa zahájí undergroundová hvězda Lydia Lunch

3. 11. 2009 - PRAHA [Econnect]

Zahájení letošního ročníku festivalu Alternativa bude ve znamení nedělní dekadentní party v Divadle Archa. Do Prahy se po téměř deseti letech vrací legenda newyorské scény, divoká alternativní královna Lydia Lunch. Tentokrát však se svým zbrusu novým projektem Big Sexy Noise, v němž ji nejen doprovázejí, ale jsou jí rovnocennými partnery tři čtvrtiny legendárních Gallon Drunk, pánové James Johnston (exBad Seed), Terry Edwards a Ian White.

Na programu ovšem nebude jen jejich čerstvé eponymní společné album, ale také průřez obsáhlou tvorbou Lydie Lunch včetně např. skladeb jejích legendárních Teenage Jesus & The Jerks. V rámci komponovaného večera vystoupí dále berlínský elektro-gothický projekt Mona Mur/En Esch a coby zástupci české scény zahrají The Ritchie Success v ojedinělém, čistě pro Alternativu přichystaném projektu společně s předním básníkem českého undergroundu a hlavní postavou seskupení DG 307 Pavlem Zajíčkem.

Lydia Lunch (rozená Lydia Koch) se na alternativní scéně pohybuje cca od roku 1976. Coby členka tehdejšího newyorského podzemí spoludefinovala scénu neokázale nazývanou no wave. Zběsilá vystoupení její první skupiny Teenage Jesus & The Jerks se na pódiích střídala se Sonic Youth, Suicide nebo Swans. Naprostá umělecká svoboda, dychtivá touha po upřímném a často velmi kontroverzním vyjádření, post punk a divoké freejazzové pokusy určily směřování mnohých.

Po prvních letech strávených v New Yorku následovala krátká (ale výrazná) epizoda v Los Angeles a tvorbou přeplněné pobyty v Londýně a Západním Berlíně. Výčet spolupracovníků Lydie Lunch je ohromující, vypadá jako encyklopedie „Kdo je kdo v alternativní kultuře“: Nick Cave, Sonic Youth, Einstűrzende Neubauten, Foetus, The Birthday Party, Exene Cervenka, Die Haut, Swans, Henry Rollins a mnoho dalších. Tato spojení byly mnohdy velmi vypjatá a exponovaná, po počátečním tvůrčím konsensu nastávala často léta vzájemné nenávisti. Ale možná právě proto jsou její společné projekty tolik výjimečné. Vzpomeňme například na split s The Birthday Party Drunk On Pope's Blood/Agony Is the Ecstasy (4AD, 1982), vynikající společné album s kytaristou Rowlandem S. Howardem The Shotgun Wedding (Rough Trade, 1991) nebo doslova kopulační projekt s Clint Ruinem aka Foetusem Stinkfist (1987).

Vzhledem k častému propojení s dalšími umělci je Lunchové diskografie velmi bohatá, ale poněkud nepřehledná a paradoxně v ní nenajdeme příliš sólových nahrávek. Ale vlastně všechny jsou přelomové, od prvotiny Queen of Siam, která překvapuje psychedelicky rozmáchlým popem až k prozatím poslednímu (a téměř čistě jazzovému) albu Smoke In The Shadows. Lydia Lunch se ale zdaleka nevěnuje jen hudbě, po celou svou kariéru je velmi činná v literatuře, divadle (napsala například 50 jednoaktovek s Nickem Cavem), filmu a často jezdí turné věnovaná mluvenému slovu (to dokonce vyučovala). V poslední době se hojně věnuje fotografii a sochařství, má za sebou hned několik výstav. Z posledních hudebních projektů je jistě nutno připomenout například předloňskou spolupráci s kytaristou Omarem Rodriguez-Lopezem, známým z The Mars Volta. Jejímu nejnovějšímu projektu Big Sexy Noise, s nímž Lydia na Alternativu přijíždí, před pár dny vyšlo na značce Sartorial Records eponymní (striktně vinylové) album. Lydia Lunch zde spolupracuje se členy i u nás proslulé britské skupiny Gallon Drunk Jamesem Johnstonem, Terry Edwardsem a Ianem Whitem. Výsledkem je hutný a skutečně sexy zvuk, překypující drsnými ozvěnami blues, výraznými klávesami, divokým saxofonem a pochopitelně také skvělým, nezaměnitelným vokálem.

Další program Alternativy

21. 11. Kaštan – scéna Unijazzu
Malá Alternativa – přehlídka nových zajímavých kapel
Degtukas, I Love 69 Popgejů, Noartist, Proletáři všech zemí, Tohorobův Lipet Grund

22. 11. Kaštan – scéna Unijazzu – za podpory Francouzského institutu v Praze
George Cremaschi (USA) + Le Quan Ninh (F) + Frederic Blondy (F)

23. 11. Divadlo ArchaPhil Minton´s Feral Choir Agon Orchestra & Ivan Martin Jirous křest nového CD Magorova summabásně I. M. Jirouse zhudebnili Petr Kofroň, Ivan Acher, Michal Nejtek a Marko Ivanović.NTS Trio Michal Nejtek, Petr Tichý, Štěpán Smetáček – křest nového CD Libido trip

24. 11. Kaštan – scéna Unijazzu
Phil Minton (GB) + Isabelle Duthoit (F)
Ivan Palacký (CZ) + Klaus Filip (A)

25. 11. Kaštan – scéna Unijazzu Pendler (A)nové CD We Went From DestructionGolden diskó ship (D) / video

26. 11. Kaštan – scéna Unijazzu
Yoko Miura (Jap) + Arnaud Benoist (F)
Orchester Ivana Tomoviča (SK)

27. 11. Kaštan – scéna UnijazzuMikoláš Chadima (CZ) + Július Fujak (SK) Ganesh Anandan (Indie) + Hans Reichel (D) nové CD Self Made

28. 11. Kaštan – scéna Unijazzu
Tex Napalm w/ Dimi Dero & Lo Spider (D/F)
Rány Těla (CZ)


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz