Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tuto středu proběhne v Truhlářské již šestá svépomocná dílna pro cyklisty

3. 11. 2009 - PRAHA [Econnect]

Tento týden ve středu mohou pražští cyklisté využít k opravě a údržbě svých kol svépomocné dílny. V domě v Truhlářské ulici obývaném bývalými squattery z vily Milada se stává dílna novou tradicí – uskuteční se již pošesté. Určena je těm, kdo pravidelně používají kolo pro cesty po městě a nechtějí být odkázáni na servisy a cyklistické obchody. Ty jsou totiž mnohem dražší a zaměřují se převážně na rekreační cyklisty a sportovní kola.

„Dílna vznikla jako experiment, ale pomalu se stává pravidelnou součástí nabídky města pro jeho obyvatele,“ říká Jakub Smolík z iniciativy Auto*Mat, který se podílí na organizaci dílny. „Nabízíme nekomerční zázemí pro lidi, kteří jezdí pravidelně na kole. Cílem není opravit co nejvíce kol nebo vydělat peníze, ale naučit cyklisty kola správně udržovat a provádět základní i složitější opravy,“ vysvětluje Smolík.

Podle Auto*Matu přispívá cyklistická dílna s touto koncepcí k většímu používání jízdního kola jako dopravního prostředku ve městě a také k větší bezpečnosti provozu. „Cyklistovi na správně osazeném, seřízeném a osvětleném kole nehrozí nečekaná závada nebo třeba selhání brzd,“ doplnil Jakub Smolík z Auto*Matu. Zatímco cyklistů v městském provozu postupně přibývá, potřebná infrastruktura pro ně zejména v centru chybí.

Dílna poskytuje zázemí lidem, kteří nenacházejí porozumění v klasických servisech, a snaží se cyklisty vést k soběstačnosti. Dílny jsou tematické. Na těch již proběhlých se účastníci mohli naučit seřizovat brzdy, vyrábět blatníky ze starých reklamních poutačů, udržovat řetěz nebo vyměňovat některé součástky. Tentokrát bude tématem dílny přesmykač. S odstraněním náročnějších závad pomohou zkušení technici.

Dílna používá recyklované materiály a použité součástky. Organizátoři zároveň vyzývají zájemce, aby pomohli dílnu vybavit a přinášeli do ní nepotřebné dílny nebo nářadí. Pro větší pohodu účastníků je k dispozici posezení a veganské občerstvení. Zajímavostí je i to, že cyklisté za servis nic neplatí – dílna funguje na základě dobrovolných příspěvků na jídlo, nářadí a součástky.

"Přijeďte se něčemu přiučit, přijeďte si něco opravit i vyrobit – a přikusovat k tomu veganské občerstvení. Nikdy nebude lepší, než s příchutí kolomazi!," zve na svépomocnou cyklodílnu Jakub Smolík z Auto*Matu.

Svépomocná cyklistická dílna v Truhlářské 11 proběhne ve středu 4. Listopadu od 18.00 do 20.30. Dílny se opakují každou druhou středu v měsíci.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz