Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Litvínov trvá na zachování limitů těžby, vítá Greenpeace a sdružení Kořeny

9. 11. 2009 - PRAHA [Econnect]

Greenpeace a občanské sdružení Kořeny vítají dnešní vyjádření litvínovského starosty Daniela Voláka, že město Litvínov trvá na zachování územních ekologických limitů těžby. Starosta to uvedl na dnešní tiskové konferenci města.

„Postoj města Litvínova se v žádném ohledu nemění, všichni koaliční zastupitelé jsou vázáni koaliční smlouvou. Nemám žádné poznatky, že by z tohoto důvodu chtěl někdo z koalice vystoupit,“ uvedl mj. Volák (ODS), kterému přizvukoval i přítomný místostarosta Martin Klika (ČSSD). Ve zmíněné smlouvě z listopadu 2006 přitom výslovně stojí „Strany zastoupené v Zastupitelstvu města budou společně usilovat o zachování co nejlepších podmínek pro další rozvoj města a život občanů města, zejména bráněním se přiblížení povrchové těžby za hranice limitů těžby, stanovené Usnesením vlády ČR č. 444/1991 Sb.“

„Jsme rádi, že vedení města se k obraně limitů jednoznačně přihlásilo. Věříme, že po tomto jasném A bude následovat stejně jasné B: Litvínov by měl svůj názor oficiálně sdělit vládě a požadovat, aby byly z nyní projednávaní Státní energetické koncepce vypuštěny všechny části, které počítají s prolomením limitů a rozšířením velkolomů na území Litvínova. Doufáme, že výbor zastupitelstva pro limity takové usnesení v nejbližší době připraví,“ uvedl dnes vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.
Usnesení rady města z minulého čtvrtka, které se touto otázkou zabývalo, zůstalo na půli cesty: k návrhu státní energetické koncepce (SEK) se sice staví kriticky, ale neobsahuje žádný věcný požadavek a přímo se v něm nehovoří ani o limitech těžby.

Usnesení navrhl radní Patrik Christian Cmorej ze Strany zelených. „Patrik to určitě myslel dobře, ale ve snaze najít diplomatické znění to v tomto případě trochu přehnal. Po dnešním vyjádření vedení města mu určitě nestojí nic v cestě, aby zpřísnění původního usnesení rady prosadil v zastupitelstvu,“ uvedla Tereza Otcovská z litvínovského sdružení Kořeny.

Prolomení limitů těžby odmítlo v Litvínově v roce 2006 v místním referendu 95 % zúčastněných voličů. Referendum bylo neplatné, protože tehdy platný zákon vyžadoval minimální volební účast 50 % oprávněných občanů. Hlasování o postoji města k rozšiřování dolů se zúčastnilo 38 % voličů, což bylo ovšem o 3 procentní body více, než v komunálních volbách.

Podle výzkumu společnosti Factum Invenio z letošního července odmítají bourání severočeských obcí z důvody rozšiřování těžby hnědého uhlí téměř tři čtvrtiny obyvatel České republiky, pro je pouhých 12 %.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz