Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Magistrát zavolal policii na petiční stánek, Arnika podává žalobu proti omezování demokracie

16. 11. 2009 - PRAHA [Econnect/Arnika]

Magistrát již podruhé v krátké době zaútočil na základní demokratická práva občanů. Obě události souvisejí s projednáváním územního plánu. Před třemi týdny zakázali zastupitelé hlavního města vystoupit občanům na plénu, čímž porušili zákon o hlavním městě Praze. Dnes zavolal mluvčí magistrátu městskou policii a požádal ji o vyklizení petičního stánku Arniky, kde členové sdružení sbírali podpisy pro ochranu zeleně. Tento postup magistrátu odporuje zákonu o petičním právu.

„Zákon o petičním právu byl přijat brzy po revoluci, v roce 1992, jako jeden z prvních prodemokratických zákonů. Dává občanům právo sbírat na jakémkoliv místě přístupném veřejnosti podpisy, a nikdo je nesmí vykázat,“ říká mluvčí Arniky Zora Kasiková. „Postup magistrátu je nehorázný. Jeho mluvčí Jiří Wolf zřejmě nezná petiční zákon a magistrátu asi hodně vadí, že občané mají právo se vyjadřovat k věcem veřejným,“ dodává Kasiková.

Dne 22. října projednávalo zastupitelstvo hlavního města Prahy takzvané celoměstsky významné změny územního plánu. Zástupce Arniky Martin Skalský a dva zástupci občanského sdružení Zelené Roztyly chtěli vystoupit s příspěvkem. Zastupitelstvo o tom nechalo hlasovat a občanům mluvit zakázalo.

Podrobnou zprávu o průběhu zasedání zastupitelstva si můžete přečíst zde:
http://www.mestaprozivot.arnika.org/tiskove-zpravy/prazsti-zastupitele-hlasuji-proti-obcanum-ktere-ani-nenechaji-promluvit

„Pražští zastupitelé porušili právo občanů vystoupit k programu jednání zastupitelstva. Proto podáváme žalobu ke správnímu soudu, kde budeme usilovat o to, aby do budoucna nebyly podobné praktiky možné,“ vysvětlil právní expert Centra pro podporu občanů sdružení Arnika Lukáš Matějka. „Zároveň podáváme stížnost k ministerstvu vnitra. Jednací řád odporuje zákonu, protože umožňuje umlčet veřejnost. Žádáme ministerstvo, aby provedlo kontrolu dodržování zákonů pražským zastupitelstvem a donutilo jej změnit jednací řád,“ doplnil právník.

Arnika má se svou žalobou a podnětem slušnou šanci na úspěch. Výklad zákona ministerstva vnitra jasně říká, že občané mají právo vystupovat na jednání obecních a krajských zastupitelstev a nikdo jim to nesmí zakázat. Také nedávný rozsudek Nejvyššího správního soudu konstatoval, že zastupitelstvo nemá právo odmítnout občana, který chce promluvit k projednávaným bodům.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz