Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace dnes zahájilo symbolickou demolici ministerstva průmyslu. Kvůli uhlí pod ním

26. 11. 2009 - PRAHA [Econnect]

Aktivisté Greenpeace dnes zahájili za pomoci starého bouracího jeřábu symbolickou demolici Ministerstva průmyslu a obchodu. Stejný osud se ministr průmyslu Tošovský snaží připravit dvěma tisícům obyvatel Horního Jiřetína a Černic na Litvínovsku. Organizace Greenpeace a Kořeny dnes zároveň upozornily, že limity těžby jsou v současnosti účinnou pojistkou, kterou vláda chrání majitele domů v Horním Jiřetíně před případným vyvlastněním.

"Chtěli jsme dát panu ministrovi Tošovskému a jeho kolegům poznat, jaké to je, když váš dům někdo ohrožuje zbouráním. Ti lidé si zjevně nepřipouštějí, že prolomení limitů by mělo drastický vliv na život tisíců lidí," uvedl dnes před ministerstvem Ondřej Hogen z Horního Jiřetína (jeho rodina zde žije už od devatenáctého století).

Jan Rovenský z Greenpeace doplnil: "Zrušení limitů by usnadnilo Pavlu Tykačovi a jeho lidem z Czech Coal, aby mohli lidem v Horním Jiřetíně začít vyhrožovat vyvlastněním. Je zvláštní, že pan ministr přitom médiím tvrdí neustále opak. Buď nezná platný horní zákon, nebo o dopadech prolomení limitů záměrně mlží."

Ministr Tošovský opakovaně médiím tvrdí, že ani v případě prolomení limitů nemají uhlobaroni šanci získat pozemky v dobývacím prostoru bez souhlasu jejich vlastníků. Není to pravda. Podle platného horního zákona totiž mají důlní společnosti právo "nabývat pro plnění úkolů stanovených tímto zákonem nemovitostí nebo práv k nemovitostem a rozhodnutím o vyvlastnění, popřípadě zřízením užívacího práva".

Podle Mgr. Pavla Douchy z Ekologického právního servisu, který se právní úpravou vyvlastňování dlouhodobě zabývá, je situace jasná: "Usnesení vlády o limitech těžby má charakter tzv. interního předpisu, který je pro všechny orgány státní správy závazný. V současnosti tedy žádný úřad nemůže vyhovět žádosti o vyvlastnění nemovitostí za účelem dobývání nerostů, pokud se nalézají v území, které limity těžby chrání. Vláda by se zrušením limitů vzdala jediného nástroje, kterým může v současnosti obyvatele Horního
Jiřetína před vyvlastněním sama účinně chránit."

Celou věc by v případě prolomení limitů zůstala na uvážení místního vyvlastňovacího úřadu, který by eventuálně mohl žádosti těžařů vyhovět. Veřejný zájem na těžbě uhlí pod Horním Jiřetínem sice neexistuje, ale Tykačovi lidé by se jej mohli pokusit prokázat např. odkazem právě na projednávaný návrh státní energetické koncepce, kde se o něm v souvislosti s těžbou pod Horním Jiřetínem píše.

Bourání dalších severočeských obcí kvůli těžbě uhlí podle sociologických průzkumů trvale odmítají téměř tři čtvrtiny Čechů, pro je necelých 12 %.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz