Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

BBC: Klima je hlavním spouštěčem ozbrojených konfliktů v Africe

26. 11. 2009 - PRAHA [EcoMonitor]

Klima je hlavním spouštěčem ozbrojených konfliktů v Africe. Tvrdí to studie kalifornské univerzity zveřejněná v Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Podle ní se více než polovina konfliktů odehrála v neobvykle horkých letech. Důvodem je podle studie především obava z nedostatků zdrojů potravy, píše zpravodajství BBC.

Klimatické poměry se jako faktor vojenských konfliktů uvádí v řadě případů, například při konfliktu v Darfuru. Během něj zahynulo podle OSN 200 000 lidí a dva miliony lidí byly nuceny opustit své domovy. Dřívější výzkumy prokázaly souvislost mezi nedostatkem dešťových srážek a ozbrojenými akcemi, ale poprvé v tomto výzkumu se ukazuje souvislost mezi teplotou a boji, píše BBC.

Vědci použili záznamy teplot napříč oblastí subsaharské Afriky v období 1981 – 2002. Pak se zaměřili na vztah mezi roky s nadprůměrnou teplotu a výskytem ozbrojených konfliktů, během kterých zahynulo nejméně 1000 lidí.

Během horkých let vzrostla pravděpodobnost konfliktu o 50 % - důvodem byl nedostatek jídla. „Studie ukazují, že výnos zemědělských plodin v oblasti je relativně citlivý na malé změny teploty, reaguje na změny v řádu půl stupně Celsia,“ řekl BBC Marshall Burke z Kalifornské univerzity v Berkeley. „Když se bude subsaharské klima nadále oteplovat a zdejší země nedostanou pomoc pro adaptace na změny klimatu, dojde k ztrátám lidských životů v ohromujícím měřítku,“ dodal.

Podle vědců budou ozbrojené střety mnohem častější, pokud se potvrdí růst teplot tak, jak ho ukazují počítačové modely. Jejich studie naznačuje, že v příštích dvaceti letech by se měl počet počet konfliktů zvýšit o polovinu. Klima zůstává hlavním spouštěčem válečných střetů i v tom případě, že se zohlední předpokládaný růst počtu obyvatel a stav ekonomiky. Podle Burkeho výzkum ukazuje, že by vyspělé země měly pomoci africkým státům při adaptaci na změnu klimatu, například při vývoji nových druhů zemědělských plodin, odolných vůči vyšším teplotám.

Podle článku Richarda Blacka „Climate 'is a major cause' of conflict in Africa“ ze dne 24. 11. 2009.


Hugo Charvat

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz