Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Boj o zásuvky

27. 1. 2005
Lucie Dorůžková [Infoservis] -


Včerejší demonstrací před ministerstvem vnitra vyústil několikaměsíční spor mezi nevládními organizacemi, které se starají o uprchlíky, a Správou uprchlických zařízení (SUZ). Ta začala loni koncem května rušit elektrické zásuvky v pokojích žadatelů o azyl ve třech z dvanácti středisek, které pod ni spadají.

Čekání na mobil

"Uprchlíci si nosí vlastní spotřebiče, které mohou být nebezpečné a o jejichž původu nic nevíme. V minulosti docházelo ke zraněním, například popáleninám," uvedla tehdy mluvčí ministerstva vnitra, pod které SUZ spadá, Marie Masaříková. Kolik žadatelů se kvůli zásuvkám za patnáct let fungování uprchlických táborů zranilo, ale ministerstvo neuvedlo.

Pracovníci nevládních organizací, kteří do táborů dojíždějí, se o kroku ministerstva dozvěděli až zpětně a ani samotní uprchlíci tehdy nedostali přesvědčivé vysvětlení, proč se zásuvky ruší zrovna ve třech vybraných táborech (Červený Újezd, Bělá pod Bezdězem, Kostelec nad Orlicí), kde žadatelé čekají na první rozhodnutí o uznání či zamítnutí azylu. Dalších táborů, kde bydlí žadatelé, kteří se proti zamítnutí azylu odvolali, přijímacích středisek, v nichž uprchlíci absolvují vstupní procedury, nebo pobytových táborů pro uznané azylanty, se totiž rušení zásuvek netýká. Ve třech zmíněných střediscích mají dnes žadatelé přístup k zásuvkám jen na chodbě, v koupelně nebo ve společných kuchyňkách. Podle sociálních pracovníků z nevládních organizací tak dnes uprchlíci musí třeba čekat několik hodin u zásuvky v kuchyňce než se jim nabije mobilní telefon. Ten je pro ně přitom často jedním z mála prostředků, jak být v kontaktu s příbuznými v rodné zemi.

Rušení zásuvek je nepřípustné

Zástupci nevládních organizací postup ministerstva i jeho zdůvodnění kvůli hrozícím úrazům od začátku kritizovali. "Je to absurdní opatření, které snižuje důstojnost těch lidí. Jezdím do táborů už roky a nikdy jsem neslyšela o tom, že by se nějaký takový případ stal," řekla pro Lidové noviny Věra Roubalová z Poradny pro uprchlíky.

Na podzim vládní výbor pro práva cizinců ve svém usnesení doporučil Správě uprchlických zařízení, aby zásuvky přestala odstraňovat a zpátky nainstalovala ty již zrušené. Česká pobočka nevládní organizace ACAT (Hnutí křesťanů proti mučení a trestu smrti) také v září sepsala petici proti rušení zásuvek, na níž se od té doby shromáždily podpisy od osmi stovek lidí včetně deseti poslanců. "Myslím, že je to zásadní poškození lidských práv, protože každý má právo, aby si mohl večer číst, poslouchat rádio nebo si uvařit šálek kávy. Nechápu, jaký důvod vede Ministerstvo vnitra a Správu uprchlických zařízení k tomu, aby odebraly zásuvky lidem, kteří jsou v těžké životní situaci," řekla pro Radiožurnál poslankyně Táňa Fischerová, která petici podepsala.

Včera odpoledne se pak před ministerstvem sešlo asi padesát lidí se svíčkami a zásuvkami, aby petici předali ministrovi vnitra. Ten však podpisové archy sám nepřevzal, protože byl v tu dobu na zasedání vlády. Problémem se ale přesto bude muset zabývat. Vyzývá ho k tomu usnesení vládní Rady pro lidská práva z tohoto týdne. "Rada vlády pro lidská práva se v úterý dohodla, že je rušení zásuvek v pokojích běženců nepřípustné. Výzvu ministrovi odešleme už příští týden," řekla pro Lidové noviny Veronika Doleželová z rady.

Lucie Dorůžková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Zprávy z Infoservisu společnosti Člověk v tísni
Infoservis

Související články

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz