Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Stromolezci zdarma ošetří dvacet významných stromů

1. 12. 2009 - PRAHA [Econnect]

Dvacet stromolezců s certifikací European Tree Worker se zavázalo, že zdarma ošetří vzrostlý strom, významný pro lidi v jeho okolí. Jde o výsledek spolupráce Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu a Nadace Partnerství, kterým se tyto organizace snaží upozornit na potřebu kvalitní péče o dřeviny.

Opětovné kácení alejí podél cest během loňského podzimu a letošního jara bylo jedním z impulsů k navázání spolupráce mezi certifikovanými stromolezci zastoupenými Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu a programem Strom života Nadace Partnerství. Projekt „Zdravé stromy pro zítřek“ nabízí obcím, školám, občanským sdružením či církevním právnickým osobám bezplatné ošetření jednoho vzrostlého stromu. Do data uzávěrky se přihlásilo 26 žádajících, ze kterých vybrala komise v polovině listopadu dvacet. Odborné ošetření proběhne v první polovině roku 2010.

Kritérii výběru byly nejen zdravotní stav a potřebnost zásahu, ale i historie stromu a jeho význam pro místní obyvatele. Vybráno bylo 13 lip, čtyři duby, jilm a kaštan. Uspěla například lípa rostoucí u vstupu do renesančního zámku v Hranicích na Moravě či jilm na Zlaté stezce v Prachaticích, který získal v roce 2005 titul Strom hrdina. V sousedství sochy Jana Nepomuckého roste památná lípa v Šitbořicích, k pětistému výročí upálení Jana Husa byla v Novém Městě nad Metují vysazena Husova lípa, ošetření získaly i stromy v Ledči nad Sázavou, Velvarech či Říčanech. Fotogalerii a přehled všech stromů i s kontakty na žádající najdete na http://www.nadacepartnerstvi.cz/p-25749&exp=male328

„Chtěli jsme oslovit jak zastupitele obcí, kteří mají zeleň ve své obci na starost, tak i širší veřejnost. Stromy jsou součástí života nás všech, proto se nás týká i péče o ně. Na řadě míst bude možné přijít se na průběh ošetření podívat a dozvědět se více zajímavostí o stromolezení,“ uvádí Mirka Drobílková z programu Strom života Nadace Partnerství. „K nejčastějším chybám v péči o památné stromy patří placení nekvalifikovaných osob, provádění zásahů bez dlouhodobé koncepce a zaměření se pouze na nadzemní část stromu. A u některých stromů, byť to zní paradoxně, příliš častá a nesmyslná péče,“ shrnuje David Hora ze sekce péče o dřeviny SZKT. „Moje doporučení proto zní: Chtějte arboristy s certifikátem Evropský arborista, zajímejte se o jejich reference, znalosti a způsob práce, ověřte si, že jsou skuteční odborníci!,“ doplňuje David Hora.

Seznam všech certifikovaných stromolezců najdete na http://www.arboristika.cz/certifikovani-arboriste/index.php. V České republice vlastní certifikaci ETW padesát arboristů, dvacet z nich se rozhodlo pracovat jeden den zadarmo.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz