Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Čas hlupáků připomíná hrozbu klimatických změn

4. 12. 2009 - PRAHA [Econnect]

Čas hlupáků je dokumentárně-drama-animovaný hybrid od režisérky Franny Armstrong (McLibel, Drowned Out) a oscarového producenta Johna Battseka (One Day In September, Live Forever, In the Shadow of the Moon). Film se neotřelým a dynamickým způsobem zabývá dopadem klimatických změn na životy lidí. Projekce se uskuteční v pondělí od 19:30 ve Světozoru, po projekci se uskuteční panelová debata se ministrem životního prostředí Janem Dusíkem, poslancem SZ Martinem Bursíkem a zástupci NNO.

Na Oskara nominovaná hvězda Pete Postlethwaite (In The Name of the Father, Brassed Off, The Usual Suspects) je starý muž, žijící na zdevastovaném světě roku 2055. Ocitáme v archivu lidstva v Arktidě. Zarmoucený archivář nás provádí filmovými materiály ze začátku 21. století, aby nám ukázal začátek konce; čas, kdy bylo ještě možné odvrátit nezadržitelnou katastrofu. Indicií byla řada: globální oteplování a s ním související přírodní katastrofy svědčily o nezodpovědném chování lidí, sledujících pouze zisk bez ohledu na možné důsledky jejich počínání.

Ne každý ale smýšlel stejně. Bezpočet těch, kteří se dokázali podívat pravdě do tváře, přišlo s varováním a s návrhy, jak se chovat šetrně ke krajině, v níž žijeme. Cesta vede od uvědomění si sama sebe v nekonečném řetězci až po komplexní politická opatření na úrovni jednotlivých vlád a vládních celků. Jakým způsobem šetřit nerostným bohatstvím, jak snižovat emisní limity, jak zastavit plýtvání a nesmyslnou nadprodukci? Film přehledně a naléhavě předkládá argumenty pro potřebnou změnu chování člověka na planetě Zemi a rekapituluje více i méně známá řešení pro zlepšení současné situace.

Tento nezávislý 89 minutový film, s rozpočtem 450 000 liber s přispěním stovek běžných lidí, je běžně promítán mimo obvyklé distribuční kanály. Anglická i celosvětová premiéra se setkala s mimořádným ohlasem. Více o filmu na The Age of Stupid.

Po projekci se uskuteční panelová diskuse se zástupci MŽP, Strany zelených a nevládních organizací. Zúčastní se Petr Machálek (ředitel Hnutí Duha), Šimon Pánek (ředitel Člověka v tísni), Jiří Tutter (ředitel Greenpeace), Martin Bursík (poslanec Strany zelených) a Jan Dusík (ministr životního prostředí - MŽP). Projekce v rámci cyklu Ozvěny Ekofilmu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz