Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival španělských filmů La Película se uskuteční v druhé polovině února v Praze a Brně

18. 12. 2009 -, Econnect

Komedie, dramata, dokumenty, thrillery i vášnivé romance španělské provenience nabídnou domácímu publiku organizátoři filmového festivalu La Película. V pořadí již pátý ročník přehlídky španělsky mluvené kinematografie představí od 16. do 21. února v pražském kině Světozor a od 24. do 28. února v brněnském kině Art výběr toho nejaktuálnějšího ze španělského hraného i dokumentárního filmu.

Nadcházející ročník festivalu La Película se navíc stal součástí speciálního kulturního programu v rámci španělského předsednictví Evropské unie, které potrvá od ledna do června 2010. „V průběhu čtyř předchozích ročníků postupně vzrůstal počet promítaných filmů i diváků a festival se proměnil v jakousi vitrínu španělské a iberoamerické kinematografie v rámci kulturní nabídky v České republice,“ říká Álvaro Díaz Duque, kulturní rada Velvyslanectví Španělska.

„Věříme, že 5. ročník bude zdárně pokračovat v započaté cestě a že se nám letos podaří přivézt i známé osobnosti španělské kinematografie. Ty tak doplní bohatou nabídku divácky úspěšných i kritikou vysoce oceňovaných filmů španělské produkce.“

Mezi magnety festivalu La Película bude patřit vítěz Zlatého medvěda z Berlinale 2009, drama Mléko strachu (La teta asustada, 2009) promítané ve spolupráci s Velvyslanectvím Peru. Peruánská režisérka Claudia Llosa svým snímkem nabízí mrazivou sondu do kultury poznamenané konflikty a násilím. Dramaturgie představí i aktuální drama známé režisérky Chusy Guttiérrezové Návrat do Hansaly (Retorno a Hansala, 2009) nebo profil Gonzala Suáreze, jehož tvorbě se dostane většího prostoru a diváci se tak budou moci seznámit s jeho novějšími i staršími snímky.

Španělskou romantickou a komediální tvorbu bude reprezentovat například romance Snoubenec pro Jasmínu (Un novio para Jasmina, 2008) režisérky Irene Cardon. Program doplní také psychologické drama Casual Day (Casual day, 2008) Maxe Lemckeho.

Chybět nebude ani tradičně silná dokumentární sekce. Dokument Ich bin Enric Marco (Ich bin Enric Marco, 2009) se zaměří na mýty a lži obestírající čelní osobnost španělského odporu proti nacismu - Enrica Marca. La Película přinese i portrét velké osobnosti české a evropské kinematografie 60. let 20. století Vojtěcha Jasného. Režisér Arkaitz Basterra se ve filmu Život a film – Labyrintové životopisy Vojtěcha Jasného (Vida y cine – Las laberínticas biografías de Vojtech Jasny) vrací prostřednictvím filmařových vzpomínek a příběhů zpátky do historie.

Ucelený přehled filmů bude počátkem roku 2010 zveřejněn na www.lapelicula.cz.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Festival La Película

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partneři Econnectu pro sociální oblast

Infoposel
Infoposel
Romano Vodi
Romano Vodi - informační portál provozovaný sdružením Romea

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz