Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

BBC: Velká Británie na kodaňském summitu varuje, že 'kyselé oceány' ohrožují potravinové zásoby

14. 12. 2009 - PRAHA [EcoMonitor]

Chemické složení oceánu se mění. Voda absorbuje příliš mnoho oxidu uhličitého (CO2) ze vzduchu a stává se kvůli tomu kyselejší. „Okyselení oceánů je velkou hrozbou pro mořský život a zásobování potravin,“ řekl podle BBC News britský ministr životního prostředí Hilary Benn na klimatickém summitu OSN.

Někteří lidé věří, že tento důsledek rostoucí koncentrace CO2 by mohl být pro svět stejně významný jako klimatické změny, ačkoli se o něm v rámci konference OSN o klimatu mluví velmi málo.

Věda přináší informace o okyselení oceánů teprve posledních pět nebo šest let a většina podrobností tedy ještě nebyla k dispozici, když se v roce 1992 sepisoval Kjótský protokol. Teď se ale ukázalo, že kyselost vody působí na život korálů, které pak ovlivňují množství ryb v moři. A na rybách, jakožto svém hlavním zdroji bílkovin, je závislá miliarda lidí na světě, píše BBC News.

Díky studii Ekonomika ekosystémů a biologické rozmanitosti se v září ukázalo, že široce pojaté cíle snažící se stabilizovat atmosférické koncentrace CO2 by mohly znamenat pro většinu světových korálů smrt.

Koncentrace CO2 je v atmosféře nyní asi o 30 % vyšší než před průmyslovou revolucí. Část CO2 je pohlcena právě mořskou vodou, což vede ke zvýšení koncentrace kyseliny uhličité v oceánech. Výsledkem toho je, že se pH mořské vody snížilo přibližně o 0,1 a další změny o 0,3 - 0,4 lze očekávat už do konce tohoto století. Pravděpodobně to ovlivní schopnosti mnoha organismů, včetně měkkýšů, korálů a planktonu, které pro schránky nebo jiné pevné části svého těla potřebují uhličitan vápenatý.

Studie z roku 2007 již ukázala, že například míra nárůstu korálů na Great Barrier Reef, tzv. Velkém bariérovém korálovém útesu u pobřeží Austrálie, klesla oproti roku 1990 o 14 %.

Podle článku Richarda Blacka 'Acidifying oceans' threaten food supply, UK warns vydaného 14. prosince na BBC News.


Dominika Patrovská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz