Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kodaň selhala. Čím později to politici napraví, tím hůře pro všechny

21. 12. 2009 - PRAHA [Econnect]

Politici musí hned po kodaňském summitu pokračovat a rychlým tempem proměnit vágní dohodu v konkrétní smlouvu, soudí české ekologické organizace.

Zeleným organizacím hlavně vadí, že navržená dohoda nejenže oproti původním plánům není závazná, ale dokonce ani neříká, do kdy vlastně nová smlouva vůbec vznikne. Oproti všem předchozím očekáváním a slibům neobsahuje žádné číslo, o kolik mají být exhalace sníženy. Až ex post – do začátku února – přibudou konkrétní závazky signatářských zemí.

Centrum pro dopravu a energetiku, Hnutí DUHA a Greenpeace budou hlavně prosazovat, aby:

· Vyjednávání hned v lednu pokračovala úsilím posledních 24 hodin dál, až k plánované konkrétní smlouvě o snižování exhalací s přesnými pravidly.

· Evropská unie přestala taktizovat a položila na stůl konkrétní plány, o kolik sníží exhalace a kolika penězi pomůže rozvojovým zemím.

· Vláda do kodaňské dohody vložila závazek, že Česká republika mezi roky 1990 a 2020 sníží exhalace o 40 procent. Návrh Politiky ochrany klimatu, který sestavilo ministerstvo životního prostředí, spočetl, že je možné toho dosáhnout s nízkými náklady.

Hlavní plusy navržené dohody podle ekologických organizací jsou konkrétní hranice, v níž signatářské státy chtějí udržet globální oteplování (růst o 2 stupně Celsia), a konkrétní, byť nedostatečná částka pomoci, kterou dostanou rozvojové země (100 miliard dolarů ročně). První bod předurčuje, o kolik je nezbytné snížit exhalace skleníkových plynů. Vznikly tedy měřitelné rozměry příští smlouvy.

Summit doposud pokračuje. Nicméně už od půlnoci je jasné, že buď schválí navrženou dohodu, nebo nebude mít žádný výsledek.

Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA řekl: „Ani omylem tohle není, co plánovali v Kodani dohodnout. Není to dokonce ani věcný obsah příští smlouvy. Ale globální vyjednávání se v během posledních dvou dnů bezesporu pohnulo více než kdykoli v posledních letech. Teď hlavně musí stejným tempem pokračovat až k definitivní smlouvě. Konkrétní, účinné, závazné a spravedlivé. Práce čeká i české politiky. Náš dovoz ropy a plynu za ně Obama nesníží a Barosso za ně nerozhýbe nová, zelená průmyslová odvětví.“

Jan Rovenský z Greenpeace řekl: „Spousta slov a minimum činů. Zázrak z poslední noci kjótské konference se dnes bohužel neopakoval: politici se v Kodani nedokázali dohodnout dokonce ani na tom, že se příště závazně dohodnou. Dnes přijatý text není ani závazný, ani kvalitní, ani férový. Někteří světoví politici se usilovně snaží své selhání nalakovat na zeleno a prodat jej občanům a médiím jako úspěch. Kodaní to ale naštěstí nekončí. Dříve či později se nakonec bude muset lidstvo dokázat dohodnout, jak se proti změně klimatu účinně bránit. Každý rok dalších odkladů nás ale bude stát stovky tisíc životů a miliardy dolarů vynaložených zbytečně navíc. Jednání by proto měla pokračovat hned po Novém roce, ne až za rok v Mexiku."

Ondřej Pašek z Centra pro dopravu a energetiku řekl: „Poslední dva roky slyšíme sliby ze všech stran, vzduchem létají procenta snižování emisí i nabídky k financování. Když ale dojde na lámání chleba, jakoby na ně všichni zapomněli. Čekali jsme, že v Kodani hodí světoví politici tuto nesmyslnou taktiku za hlavu a konečně přijdou s konkrétním návrhem, jak udržet růst globální teploty v přijatelných mezích. Místo toho si lídři jen mírně vyjasnili pravidla pro další taktizování. Dobrou zprávou je, že už aspoň nikdo nepochybuje, že jedinou cestou ven jsou investice do čistější ekonomiky – ne proto, že by nás nutila nějaká smlouva, ale protože je to v našem vlastním zájmu."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

27. 12. 2009

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz