Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Feng-yün Song, Jaroslav Dušek a jejich hosté oslaví na stylových koncertech nový lunární Rok tygra

4. 1. 2010 - PRAHA [Econnect]

Čínská zpěvačka Feng-yün Song, herec a moderátor Jaroslav Dušek a řada dalších hudebníků a umělců oslaví na začátku února na stylových koncertech nazvaných „Songfest.cz – Rok tygra 2010“ v Praze, Hradci Králové a Českém Krumlově příchod nového roku dle lunárního kalendáře.

„Rok 2010 je ve znamení tygra, který je v tradiční čínské kultuře králem zvířat. Je to inteligentní dravec, patří mezi jedno z nejsilnějších zvířat v přírodě, a proto i lidé narození v roce tygra oplývají silou a mocí. Jsou to optimisté s tuhým kořínkem. Lunární Rok tygra, který začíná 14. února, bude rokem dynamiky, síly a pozitivního pohybu,“ říká Feng-yün Song, hlavní účinkující a zároveň pořadatelka koncertů, která zde uvede premiéru svých nových písní a se svými seminaristy představí energickou a harmonizující „hlasovou malbu“. Akce se koná již podeváté a potřetí se moderátorského žezla ujme Jaroslav Dušek. Sám ve znamení buvola symbolicky předá štafetu přicházejícímu tygrovi.

Hosté se budou v každém z měst mírně lišit - 5. února v pražském Paláci Akropolis se mohou diváci těšit také na divokou kapelu Čankišou, dále Vladimíra Václavka, Jaroslava Kořána, nevidomého dětského hudebníka Roberta Lombina, čínského klarinetistu Guo Chuanqi a tchajwanskou pianistku Li Yixian. 6. února ve Filharmonii Hradec Králové vystoupí kromě obou hlavních protagonistů hudebníci Ondřej Smeykal, Vladimír Václavek, Jaroslav Kořán, japonská hudebnice Kayoko Zemanová a Lidová muzika z Třemošné. A 13. února do Městského divadla v Českém Krumlově dorazí také Dagmar Andrtová-Voňková, Amit Chatterjee Trio, Jaroslav Kořán, Ivana Hessová, Anežka Hessová, Trn v Oku a nepálská tanečnice Tej Kumari Thakuri.

Součástí večerů je kromě hudby i stylový doprovodný program: barevný jarmark, čajovna, bio ochutnávky, buvolí tombola, lví tanec, kendo show, nepálský tanec, indický kathak, cikánský tanec a na závěr po koncertech i Tygří tančírna. Od 16:30 do 19 hodin je připraven pro příchozí dětský program, na který je vstup zdarma: pohádky a hry, ukázky z nových dětských knížek Daniely Fischerové a Pavlíny Brzákové, divadelní improvizace s mladými lektory divadla Alfred ve dvoře.

Koncerty začínají ve všech městech v 19 hodin. Vstupenky jsou k dostání v obvyklých předprodejích a v Praze navíc v síti Ticketpro. Děti do 10 let mají vstup zdarma. Všechny vstupenky budou zařazeny do „buvolí tomboly“ Jaroslava Duška. Výherci dostanou „tygří dárek“ ze ZOO Praha. Pozor! Navíc dárek pro všechny návštěvníky narozené ve znamení tygra! Více informací na www.songfest.cz.

Songfest.cz je multikulturní hudebně divadelní festival pořádaný zpěvačkou Feng-yün Song a jejím sdružením u příležitosti vítání nového lunárního roku. Během něj se setkávají umělci pocházející z asijských zemí a oblastí (Čína, Tchaj-wan, Vietnam, Indie, Japonsko, Nepál) s hudebníky uvádějícími svou autentickou kulturu z Čech či Moravy. Projekt už má v Čechách tradici - koná se s drobnými obměnami názvu (Hudební oslava − Vítání roku koně až roku vepře 2002 − 2007, Čínský festival 2008, Lunární festival 2009) již podeváté v několika městech.

Co to je a proč se slaví lunární rok?

„Měsíc je velmi silné nebeské těleso, které má vliv na spoustu věcí, ale i na lidské bytosti, proto se jím v minulosti řídily mnohé přírodní národy, a některé země se jím řídí dodnes,“ vysvětluje Feng-yün Song. Čínský lunární kalendář je zřejmě nejstarší na světě, byl sestaven někdy ve třetím tisíciletí před naším letopočtem a do dnešních dnů se používá v Číně, Tchaj-wanu, Japonsku a v Koreji. Kalendář má také svých dvanáct znamení zvěrokruhu, jako ten náš, každému z nich je však přidělen jeden rok, nikoli měsíc. Zvířata čínského zodiaku jdou po sobě v tomto pořadí: myš, buvol, tygr, králík, drak, had, kůň, ovce (nebo koza), opice, kohout, pes a prase. Ke vzniku zvěrokruhu se váží rozmanitá vyprávění.

„Jedna stará čínská legenda vypráví o tom, jak Nefritový císař v nebeské říši vyhlásil, že se do astrologického zvířetníku dostane jen dvanáct nejrychlejších. Během soutěže různá zvířata ukázala svůj typický charakter a jsou v kalendáři seřazena podle toho, v jakém pořadí k císaři dorazila,“ líčí Feng-yün Song. Podle Luny se ovšem v Asii řídí ještě mnohé jiné národy, a tak se každoročně oslav lunárního „Silvestra“ účastní miliony a miliony lidí. Pro Číňany je Nový rok, nebo také Svátky jara, nejvýznamnějším ze všech svátků vůbec.

Kosmopolitní zpěvačka Feng-yün Song pochází z čínské Sibiře, studovala jak pekingskou operu, tak klasický evropský zpěv, a během celé své hudební i pedagogické praxe se snaží o propojování prvků východních a západních kulturních tradic. I proto založila občanské sdružení Feng-yün Song o. s., pod jehož jménem pořádá nejrůznější hudební akce či semináře podporující mezikulturní dialog. „Oslavou nového lunárního roku chceme především nabídnout zajímavý kulturní program a případnou alternativu k tradičnímu Silvestru,“ uzavírá Feng-yün Song.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz