Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Projekt na podporu nevidomých vydělal tři čtvrtě milionu

8. 1. 2010 - PRAHA [Econnect]

Za účasti protagonistů velmi úspěšného projektu „Pes – přítel člověka“ se 13. ledna od 18 hodin v Galerii Louvre (Národní 22) uskuteční jeho slavnostní derniéra. Tento výjimečný projekt si kladl za cíl realizovat myšlenky sdružení Mathilda, které podporuje nevidomé a slabozraké.

Jedná se o fotografický projekt, z něhož vznikl kalendář na rok 2010. Autor kalendáře, fotograf a výtvarník Antonín Malý, originálně zobrazil významné osobnosti českého společenského a kulturního života spolu s vodicími psy. Mezi osobnosti, které bez nároku na jakoukoliv odměnu propůjčily svou tvář do kalendáře, patří kromě hraběnky Mathildy Nostitzové také Eva Holubová, Zdeněk Svěrák, Marta Kubišová, Jiří Bartoška, Karel Schwarzenberg, Marek Eben, Lukáš Pollert, Varhan Orchestrovič Bauer, Dagmar Havlová, Jan Tříska, Miloš Forman a Václav Havel.

K dnešnímu dni bylo prodáno více než 2.000 kalendářů. Utržená částka po odečtení nákladů přesahuje 700.000 Kč a stále není konečná. Peníze budou rozděleny hlavně na dostavbu porodnice pro štěňata budoucích vodicích psů a do Střediska výcviku vodicích psů SONS na podporu výchovy štěňat. Výše získané částky nám umožní podpořit i projekty obecně prospěšné společnosti Tyfloservis a Konzervatoře Jana Deyla.

K této částce je třeba ještě připočítat 50.000 Kč, za které se na aukci pořádané Nadací Leontinka vydražil soubor fotografií z kalendáře s podpisy všech osobností.

Občanské sdružení Mathilda se snaží nabízet materiální podporu při výcviku vodicích psů pro nevidomé, což je proces nejen dlouhý a náročný, ale především velmi finančně nákladný. Na základě těchto skutečností vznikl nápad na vydání unikátního kalendáře, který představuje nejen podařené umělecké dílo, ale jeho zakoupením je „možné zajistit“ týden výchovy štěňátka – budoucího vodicího psa.

Paní hraběnka Nostitzová se věnuje dobročinným aktivitám po celý svůj život. Aby však mohla svou pomoc přesně zaměřit, rozhodla se soustředit svou pozornost na zcela konkrétní problémy nevidomých, v tomto případě na podporu výcviku vodicích psů, kteří jsou pro nevidomé nenahraditelným společníkem. Za tímto účelem bylo na konci roku 2009 založeno občanské sdružení Mathilda. „Cílem sdružení je pomáhat a podporovat smysluplné projekty, které pomohou zrakově postiženým“, řekla čestná předsedkyně paní Mathilda Nostitzová.

Návštěvníci výstavy (9. – 17. ledna) budou mít poslední možnost spatřit unikátní fotografie od Antonína Malého, který zabral do hledáčku objektivu psa, jakožto pomocníka nevidomého. Kalendář je možné zakoupit po dobu výstavy přímo v Galerii Louvre a nebo jej objednat na www.mathilda.cz na dobírku.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partneři Econnectu pro sociální oblast

Infoposel
Infoposel
Romano Vodi
Romano Vodi - informační portál provozovaný sdružením Romea

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz