Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Krácení spojů olomoucké MHD má přes 2 tisíce odpůrců

5. 2. 2010 - OLOMOUC [Econnect]

Již téměř dva tisíce tři sta lidí vyjádřilo svůj nesouhlas s rušením nočních spojů a dalším omezováním dopravy v Olomouci. Na sociální síti Facebook vznikly tři skupiny odpůrců tohoto rozhodnutí města Olomouce. Nejpočetnější z nich, která čítá k dnešnímu dni 2275 členů založila Simona Horká, šéfredaktorka Ekologických listů, které vydává olomoucká pobočka Hnutí Duha.

Podle Hnutí DUHA by veřejná hromadná doprava ve stotisícovém krajském městě měla být finančně posílena. Rušení nočních spojů nemá obdoby ani v jiných krajských městech. Omezení hromadné dopravy povede také k vyšším emisím výfukových plynů z aut – autobusovou přepravu nejspíše nahradí osobní automobilová doprava nebo taxi služby.

Město Olomouc vyčlenilo dopravnímu podniku na úhradu ztrát o 13 miliónů méně než v loňském roce. Město se proto rozhodlo noční linky a další spoje zrušit na základě doporučení dopravního podniku, který je vyhodnotil jako neefektivní. Noční linky však podle zkušeností Hnutí DUHA využívá velké množství lidí především o víkendech.

Hnutí DUHA omezení veřejné dopravy nepovažuje za šťastné – šetřit se mělo při velkých investičních projektech jako je zdlouhavá rekonstrukce olomouckého přednádraží nebo kontroverzní výstavba aquaparku. Ekologická organizace prosazuje také začlenění příměstských vlakových tratí do integrovaného systému dopravy (tratě č. 275 do Hejčína a Horky n. M. nebo č. 301 přes Nové Sady a Nemilany). Se svým nesouhlasem a požadavky na zapojení veřejnosti do rozvoje hromadné dopravy se dnešním dopisem Hnutí DUHA obrací na náměstka primátora Svatopluka Ščudlíka.

O dalším osudu nočních spojů bude Rada města Olomouce rozhodovat zřejmě na svém úterním jednání (9.2.).

Simona Horká z Hnutí DUHA Olomouc řekla: „Sama využívám zejména noční linky, jako většina mladých lidí k přepravě z večerního, popř. nočního setkání s přáteli, ale také při návratu z plesů či koncertů. Prostřednictvím sociální sítě Facebook dalo najevo svůj nesouhlas přes dva tisíce lidí a důvody jsou opravdu různé: někteří využívají noční spoje k přepravě z nočních směn, při příjezdu vlaků z Prahy nebo na přípoj prvních ranních vlaků. Řada vlaků má příjezd do Olomouce po 23.hodině, kdy již běžné spoje nejezdí. Jelikož sama dopravu využívám, vidím také, že zejména o víkendu jsou autobusy plné – minimálně co se týče míst k sezení. Olomouc by si měla vzít příklad z dopravní situace v Brně, kde je každá čtvrť přes noc obsluhována minimálně jednou za hodinu autobusem.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz