Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ochránci práv kritizují britské teroristické zákony

3. 2. 2005
[BBC] -


Britská vláda hájí návrh zákona, který by umožňoval úřadům uvalit na lidi podezřelé z terorismu zákaz vycházení, elektronicky je sledovat a v extrémních případech jim dokonce nařídit domácí vězení. Nová legislativa by měla nahradit protiteroristické zákony, na jejichž základě policie drží bez soudního procesu ve vazbě 12 cizinců podezřelých z terorismu.

Britský premiér Tony Blair tvrdí, že změny legislativy jsou potřebné k ochraně Británie před hrozbou terorismu. Své návrhy hájí také ministr vnitra Charles Clarke, který odmítá, že by opatření byla právně sporná a znamenala by zásadní rozšíření vládních pravomocí.

Nová legislativa by se vztahovala jak na cizince podezřelé z terorismu, tak na britské občany. Právníci a aktivisté za lidská práva ovšem plány kritizují. Podle nich by opatření měla stejný efekt jako současná vazba 12 cizinců bez soudního procesu, kterou britský nejvyšší soud označil za nezákonnou. Návrh prý také porušuje princip presumpce neviny zakotvený v britském právu.

'Změny jsou nutné'

Charles Clarke v rozhovoru pro BBC prohlásil, že změny jsou nutné pro ochranu Británie. Bylo by podle něj velmi nerozumné odmítat skutečnost, že existují jednotlivci i organizace, kteří chtějí zničit demokracii. Amnesty International oponovala, že každý má právo na spravedlivý soud.

O novém zákoně má britský parlament debatovat během pár týdnů. Na jeho základě by měla mít vláda pravomoc nařídit exekutivní kontrolu nad lidmi podezřelými z terorismu - ať už půjde o cizince nebo britské občany.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz