Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Paroubek chce už zase bourat Horní Jiřetín

9. 2. 2010 - PRAHA [Econnect]

Jiří Paroubek už počtvrté v posledních pěti letech změnil svůj názor na to, zda by měli být obyvatelé severočeského městečka Horní Jiřetín vyhnáni z domovů kvůli rozšiřování těžby uhlí. Paroubkův dnešní „soukromý“ názor, který Lidový dům rozeslal médiím formou oficiální tiskové zprávy, je v rozporu s půl roku starým volebním programem sociální demokracie do podzimních parlamentních voleb.

Tereza Otcovská z litvínovského sdružení Kořeny dnes řekla: „Pro pana Paroubka jsou dobré vztahy s panem Tykačem a odboráři z Czech Coal zjevně důležitější, než loňské sliby voličům. Pevně doufáme, že pan předseda přijede svůj názor obhájit nejen do Horního Jiřetína, jehož obyvatele chce připravit o domov, ale i k nám do Litvínova. Víc než třicet tisíc našich občanů jistě přijme návrh, že mají žít další desítky let v enormním znečištění prachem a hlukem, jako pozoruhodný předvolební dárek.“ Hygienické limity jsou v Litvínově podle oficiálních měření překračovány již dnes, přičemž jsou z 80 % způsobovány právě povrchovou těžbou. Rozšíření dolů by současnou situaci dále zhoršovalo.

Karel Polanecký z Hnutí DUHA poznamenal: „Tvrzení některých novinářů, že předseda Paroubek své názory řídí pouze průzkumy veřejného mínění, je očividně ošklivá pomluva. Podporou pro bourání obcí jde proti velké většině lidí v Ústeckém kraji.“ Podle opakovaných průzkumů veřejného mínění totiž odmítají prolomení limitů a rozšiřování uhelných velkolomů konstantě téměř tři čtvrtiny občanů Ústeckého kraje i ČR.

Jan Rovenský z Greenpeace upozornil, že předseda ČSSD nekriticky opakuje argumenty důlních společností, které jsou v rozporu se skutečností: „Pan Paroubek uvedl, že hlavním důvodem, proč prolomení limitů už zase podporuje, je boj proti nezaměstnanosti. Zjevně si popletl příčinu a následek – hospodářská a sociální závislost regionu na těžbě uhlí strukturální nezaměstnanost nepotlačuje, ale naopak vytváří. Další prohlubování této závislosti je cestou do pekel.“ V případě prolomení limitů se bude Ústecko jen těžko zbavovat cejchu regionu, kde je nejhorší životní prostředí, nejkratší délka života a nejnižší vzdělanost v celé zemi. Region tak jen těžko bude přitahovat nové investory a mladé vzdělané lidi, kteří odsud utíkají.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz