Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Polidšťujeme budoucí právníky – 11. ročník Školy lidských práv

15. 2. 2010 - TÁBOR [Econnect]

Dnes začíná v Brně jedenáctý ročník vzdělávací akce pro studenty právnických fakult Škola lidských práv. Jako host se zúčastní mimo jiné předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Akce se uskuteční v Brně v hotelu Kozí Horka. Pořádá ji Public Interest Lawyers Association.

Program Školy lidských práv se zaměřuje na témata, kterým se na právnických fakultách i v běžné právní praxi věnuje jen malá pozornost. Patří k nim např. práva pacientů, migrace, právní regulace činnosti nadnárodních korporací, právní mantinely práce policie, právo na informace, dostupnost právní pomoci apod. Jako novinku organizátoři letos zařadili blok o komunikačních dovednostech. Zvláštní pozornost věnují také profesní etice.

Výuka na Škole lidských práv probíhá interaktivní formou. Celkem 22 studentů tak bude mít při probírání konkrétních případů z praxe např. možnost vyzkoušet si v simulovaných soudních a správních řízeních roli soudce, státního zástupce, úředníka, starosty obce nebo advokáta.

Kromě předsedy Ústavního soudu letos jako hosté pozvání přijali brněnský advokát Tomáš Rašovský a zástupce občanského sdružení FOKUS Praha. Na týdenní vzdělávací kurz navazuje praxe absolventů v neziskových organizacích v rozsahu minimálně 70 hodin. Škola lidských práv tak přímo přispívá i ke zvýšení právních kapacit neziskového sektoru.

Škola lidských práv se koná již pojedenácté. Účastníci předchozích ročníků ji vždy hodnotili velmi kladně. O tom svědčí vyjádření, která se objevila v závěrečných dotaznících, např.:
· „Kdyby každá škola fungovala takhle, byla by radost do ní chodit. Pět let na fakultě mi nedalo ani zdaleka tolik, jako 5 dní tady s Vámi. Byla to špica.”
· „ŠLP byla výborná, programy měly vynikající úroveň a pro mne byly obrovským přínosem a hlavně inspirací pro další nejen profesní život.”
· „Super týden, člověk zjistí, jak věci, které se na fakultě vykládají jen teoreticky, vypadají v praxi. Zajímavá témata, kterým se fakultní výuka nevěnuje. Doporučím dál.“

Také organizátoři hodnotí uplynulých deset let projektu jako úspěšné. „Školou lidských práv prošlo od zahájení projektu v roce 1999 už více než 240 studentů. Věříme, že díky této zkušenosti nyní přistupují k ochraně lidských práv s větším porozuměním než předtím. Akce si mezi studenty vydobyla renomé, zájem o účast vždy minimálně dvojnásobně přesahuje kapacitu,“ vyzdvihl ředitel pořádající organizace, Mgr. Vítězslav Dohnal.

Současně však poukázal na nejistou budoucnost projektu: „Naši tradiční sponzoři se přesunuli do jiných regionů, podpora z EU pomalu končí, státní instituce tento typ akce nezajímá a účastnické poplatky náklady na konání týdenního akce zdaleka nepokryjí. Spoléháme proto zejména na přízeň těch, kteří měli možnost Školou lidských práv projít. Věříme také projekt zaměřený na odpovědný výkon právnických profesí by mohlo zaujmout některé soukromé sponzory.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!

Informační partneři oblasti Lidská práva

Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz