Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekologický právní servis: Porovnejte varianty, ušetríte

23. 2. 2010 - [Econnect]

Ekologický právní servis dnes pŘedal hejtmanovi Jihomoravského kraje Michalu Haškovi a ministru dopravy Gustavu SlameČkovi symbolický poukaz na 10 miliard korun. To je předpokládaná cena rychlostní silnice R52, která, jak vyplývá z nálezu NKÚ, je ekonomicky i dopravně nevýhodná. Při jejím plánování navíc dosud nedošlo k objektivnímu srovnání variant, což kritizovala jak Evropská komise, ombudsman, tak i NKÚ.

“Nedojde-li k objektivnímu posouzení variant spojení Brno – Vídeň, hrozí peněženkám občanů dvě věci. Za prvé by mohlo dojít k vyplýtvání miliard korun na silnici, která není pro Jižní Moravu výhodná. Za druhé by to mohlo zablokovat možnost čerpat peníze na spojení z Brna do Vídně z Evropských fondů.”

Ekologický právní servis vítá nedávný závazek kraje, že v procesu tvorby Zásad územního rozvoje kraj objektivně vyhodnotí všechny varianty klíčových dopravních staveb. Nedávno však také upozornil na nedostatky v metodice vyhodnocení variant použité v minulém dokumentu.

„Zásadním problémem u minulého návrhu Zásad územního rozvoje byla samotná metodika hodnocení. U většiny porovnávaných záměrů došlo ke značnému zkreslení a marginalizaci problémů, bohužel v neprospěch obyvatel a přírody.“

Metodika použitá zpracovatelem byla neobjektivní a nepřezkoumatelná. Na místo objektivních a kvantifikovatelných ukazatelů použil zpracovatel metodu plusů a mínusů. „Jak je například možné, že silnice procházející středem obce má menší vliv než obchvat? Jak to že „vliv na horninové prostředí“ má stejnou váhu jako kritérium „vliv na obyvatelstvo“,“ ptá se Jarmič.

“Na použitou metodiku by si zastupitelé měli dát obzvláště pozor. Pokud by krajští úředníci postupovali tak jako minule, hodnota pomyslného šeku by se tím jen zbytečně zvyšovala,“ uzavírá Libor Jarmič.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz