Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sledujte návrat poslů jara! Navštivte www.springalive.net

26. 2. 2010 - [Econnect]

Začíná březen – měsíc, ve kterém se do naší země navrátí tisíce stěhovavých ptáků, a na svých křídlech konečně přinesou jaro. Sledujte jejich přílet s projektem Jaro ožívá, který v České republice oficiálně začíná právě 1.3.2010. Zapojíte se tak do celoevropské kampaně Spring Alive, ve které především děti, jejich rodiny a školní třídy z více než třiceti zemí Evropy a Afriky mapují příchod jara do Evropy.

Ačkoli první skřivani a špačkové již přilétli v únoru, teprve březen přivítá první „dálkové“ navrátilce z Afriky, jako jsou čápi či vlaštovky. Koncem dubna se pak shledáme s navrátilci nejpozdějšími – kukačkou a rorýsem. A právě čáp bílý, vlaštovka obecná, kukačka obecná a rorýs obecný jsou cílovými druhy kampaně Spring Alive (Jaro ožívá), kterou každoročně organizuje sdružení BirdLife International, v ČR zastoupené Českou společností ornitologickou.

„Projektem Jaro ožívá chceme u dětí a jejich rodin vzbudit zájem o přírodu a její ochranu a současně oslavit příchod jara i fenomén ptačí migrace,“ říká Lucie Hošková, koordinátorka kampaně Jaro ožívá. „Dětem navíc nabízíme propojení zážitků v přírodě s jejich čím dál oblíbenějším médiem – internetem.“

Již nyní můžeme na stránkách projektu Jaro ožívá sledovat přílety čápů, vlaštovek i prvních rorýsů do jižněji položených zemí a od čtvrtka 24. února máme dokonce první pozorování čápa z České republiky!

Kampaň Jaro ožívá je založena na sledování příletu zmíněných čtyř druhů ptáků skrze webové stránky www.springalive.net. Zúčastnit se je jednoduché – stačí si zaznamenat svá první pozorování těchto druhů a vložit je na www.springalive.net. Každá zúčastněná země má svoji národní jazykovou verzi, kde lze na příslušných mapách a v tabulkách kontrolovat „postup jara“ Evropou či získat informace o sledovaných druzích a o možnostech jejich ochrany. Mezi jazykovými verzemi lze libovolně přecházet a sdílet tak své jarní zážitky s podobnými nadšenci z celé Evropy.

„Stránky pomáhají dětem i dospělým vysvětlit zákonitosti ptačí migrace, nutnost mezinárodní ochrany přírody či problematiku klimatických změn a jejich působení na ptáky. Výsledky projektu jsou zpracovávány odborníky z organizace BirdLife International s cílem zjistit faktory, které ovlivňují případné změny v tahovém chování ptáků,“ objasňuje smysl celého projektu Lucie Hošková.

V loňském roce 2009 bylo v celé kampani shromážděno přes 93 tisíc pozorování z více než 30 zemí Evropy a zúčastnilo se 719 škol. Zapojením „první africké vlaštovky“ – Jihoafrické republiky – se projekt pozvolna rozšiřuje i na kontinent, na němž „naši“ ptáci tráví zimní období. Česká republika se dosud účastnila pouze okrajově, plnou silou se k Spring Alive připojuje právě letos!

Projekt se také snaží přitáhnout pozornost ke stěhovavým druhům ptáků, z nichž mnohé, zatím ještě běžné, zažívají v posledních desetiletích dramatický úbytek. Např. u české populace kukačky obecné došlo k výraznému úbytku až téměř na polovinu oproti počátku 80. let minulého století. I proto byla Českou společností ornitologickou vyhlášena Ptákem roku 20103 a každý vložený záznam prvního pozorování (či spíše poslechu) kukačky bude zařazen do soutěže o dalekohled.

Projekt je na mezinárodní úrovni podporován nadací

1) Česká společnost ornitologická www.birdlife.cz
Česká společnost ornitologická (založena 1926) je občanské sdružení profesionálních i amatérských ornitologů a milovníků přírody, spolupracující v rámci mezinárodního sdružení BirdLife International s podobně zaměřenými organizacemi z celého světa. ČSO vede vlastní projekty výzkumu a ochrany ptáků, vydává odborný časopis Sylvia a barevný magazín Ptačí svět. Pro veřejnost pořádá přednášky a exkurze včetně Vítání ptačího zpěvu (začátkem května) a Evropského festivalu ptactva (první víkend v říjnu). Do svých řad vítá další zájemce.

2) BirdLife International www.birdlife.org
BirdLife International je celosvětové sdružení více než sto národních organizací na ochranu ptáků a přírody. Cílem BirdLife International je zabránit vyhubení jakéhokoliv ptačího druhu na Zemi, snížit počet ohrožených druhů ptáků a chránit území a stanoviště, která mají zásadní význam pro ptáky, a tím přispět k udržení celosvětové biologické rozmanitosti a udržitelnému využívání přírodních zdrojů. Velice výstižně BirdLife International charakterizuje jeho motto: "Pracujme společně pro ptáky a pro lidi" (Working together for birds and people).

3) Kampaň Pták roku www.birdlife.cz/kukacka.html
Kampaň Pták roku organizuje Česká společnost ornitologická (ČSO) od roku 1992. Současně s vyhlášením ptáka roku je vydávána i stejnojmenná brožura, obsahující základní informace o životě vybraného ptačího druhu, o jeho příbuzných i o ohrožení, kterým je vystaven. V roce 2010 byla vybrána kukačka obecná. Brožura je k dispozici na adrese sekretariátu ČSO.

4) V tomto případě se však pravděpodobně nejedná o navrátilce z Afriky, ale o ptáka zimujícího v Evropě, kde poslední roky zimuje stále více čápů. Jsou známa dokonce zimování čápů v ČR, například pár čápů úspěšně zimující třetí zimu v Blatné v jižních Čechách.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

12. 3. 2010
31. 7. 2011
31. 7. 2011

Informační partneři Econnectu pro sociální oblast

Infoposel
Infoposel
Romano Vodi
Romano Vodi - informační portál provozovaný sdružením Romea

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz