Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Stimul otevře rok 2010 s futuristicky hip-hopovými Anti-Pop Consortium

1. 3. 2010 - PRAHA [Econnect]

Futuristicky hip-hopoví Anti-Pop Consortium se představí v České republice vůbec poprvé 4. března v Divadle Archa. Skupina, která se po dlouhé pauze dává dohromady se upsala věhlasnému labelu Big Dada (Ninja Tune) a vrací se s deskou Fluorescent Black. Na ní podobně jako svém nejslavnějším opusu Arrhytmia míchají svůj futuristický koktejl z prvků slam poetry, dadaismu, free jazzu a současné elektronické hudby. V Praze před Anti-Pop Consortium zahraje skupina WWW, která patří k průkopníkům inteligentního hip-hopu v Česku.

Podobně jako jejich žánroví kolegové Dälek (uvedl STIMUL v premiéře v roce 2007) ctí kvarteto z New Yorku pravidlo absolutní progresivity a svůj futuristický koktejl míchá z prvků slam poetry, dadaismu, free jazzu a současné elektronické hudby. Debutovali v roce 2000 albem Tragic Epilogue, jež ukázalo cestu mnohým následovníkům, kteří našli zálibu v míchání avantgardní hudby a rapu. Sonické vyšinutosti jejich nejslavnější desky Arrhythmia poté našly domov na proslulém britském labelu Warp. V roce 2003 vydali Anti-Pop Consortium společné album s jazzovým klavíristou Matthew Shippem a pak se na čas rozpadli a vydali se za svými sólovými projekty.

Po šestileté pauze natočili v roce 2009 rappeři Beans, High Priest, M. Sayyid a producent Earl Blaize triumfální návrat v podobě alba Fluorescent Black, jež vyšlo na labelu Big Dada (Ninja Tune). V minulosti si nekompromisní čtveřici na své turné pozvali například Radiohead, Public Enemy nebo DJ Shadow; v loňském roce se kvartet představil třeba na londýnském festivalu All Tomorrow’s Parties. Připravte si svoje laserové meče a antiprotonové urychlovače, Anti-Pop Consortium si 4. března chystají podmanit Divadlo Archa!

Kapela WWW vznikla v Praze na počátku devadesátých let. Nikdo tehdy netušil, že název kapely později dostane zcela nový význam. Původně bylo jméno WWW zkratkou anglického “We Want Word”. WWW kolem sebe v té době soustředili první české nadšence hiphopové kultury, byli jednou z prvních rapových kapel u nás. Spoluvytvářeli též základy místního graffiti, breakdancové a turntablistické scény.

WWW se po rozpadu na konci devadesátých let vrátili na scénu až s debutovým (!) albem Neurobeat v roce 2006 díky nově vzniklému nezávislému labelu BiggBoss. Hudba hlavního tvůrce WWW Ondřeje Anděry aka Sifona obsahuje útržky hiphopových postupů a z reality nasnímaných samplů, nervózních industriálních zvuků a znepokojivých elektronických struktur. Zvuky jsou většinou nasnímány z reality nebo digitálně vygenerovány do abstraktního tvaru. Tvorba WWW v sobě obsahuje prvky hiphopu, ale není na něj vázána, pouze využívá jeho živelnou a rytmickou energii.

Většinu textů tvoří pro WWW výtvarník Lubomír Typlt. Jeho texty jsou občas matoucí a těžko uchopitelné, provokují tak posluchače, aby se zamyslel a namáhal svou představovivost. Jejich naléhavost umocňují metafory, eufonie a vůbec široká škála básnických prostředků. Texty Ondřeje Anděry jsou spíše abstrahujícími impresemi, zdůrazňujícícmi rytmickou podstatu slov, jejich mnohovýznamovost a zvukovou barvitost. Anděrův rap balancuje na hranici rytmické hravosti a stimulujícího, zuřivého a útočného vzývání. Vše je zmnoženo a dobroušeno kovovým hlasem zpěvačky Milesy. Koncertně WWW pracují ještě se scratchem a mixy DJ Brainy Thuga, často improvizují pomocí loopovacích zařízení a experimentují se synchronizací s lasery a videoprojekcemi.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz