Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Plzeňští skauti vyjadřují podporu Tibetu

8. 3. 2010 - PLZEŇ [Econnect]

Ve středu 10. března 2009 uplyne 51 let od krvavého potlačení Tibetského povstání armádou Čínské lidové republiky a odchodu tibetského duchovního a politického vůdce dalajlamy do indického exilu. Při této příležitosti vyvěsí plzeňští skauti stejně jako vloni tibetskou vlajku v oknech Okresní rady Junáka Plzeň-město na Americké třídě 29. Připojí se tak k akci Vlajka pro Tibet, která je protestem proti více než 50leté kulturní genocidě v Tibetu a zároveň upozorněním na potřebu většího důrazu na lidská práva po celém světě.

Skauting existuje na celém světě, s výjimkou několika zemí. V Číně, Vietnamu, na Kubě či v Severní Koreji skauty nenajdete. V totalitních státech je totiž skauting zakázán. Skautská výchova učí demokracii již od nejmladšího věku. Ve skautských družinách nejsou skauti a skautky vedeni dospělými, ale svými vrstevníky. Oddílová rada, složená z vedoucích těchto družin, pak spolu s dospělými a kvalifikovanými vedoucími rozhoduje o životě skautského oddílu.

„Skauting stojí na hodnotách svobody a demokracie, k nimž vychovává mladé lidi. Skauti byli ve své historii pronásledováni nacisty i komunisty a proto nám i dnes záleží na tom, jestli jsou lidská práva někde ve světě pošlapávána. Nevšímáme si jen toho, co se děje přímo kolem nás, ale jako členy hnutí s desítkami milionů členů po celém světě nás znepokojuje bezpráví páchané kdekoli. Člověk nemůže být lhostejný,“ přibližuje důvod proč se skauti zapojují do protestní akce na podporu Tibetu, Petr Vaněk, předseda Okresní rady Junáka Plzeň-město. „Junák je organizací výchovnou a nestranickou, skauti ovšem stojí jednoznačně na straně demokracie. Nesmíme zapomínat na zlo v naší historii a ani přivírat oči nad bezprávím, které se děje dnes, třeba právě v Tibetu," uzavírá.

Plzeňští skauti a skautky si své sestry a bratry, kteří trpěli pod diktaturami 20. století, připomínají každoročně 24. dubna na svátek sv. Jiří, patrona skautingu, před pamětní deskou věnovanou perzekvovaným skautům a skautkám na náměstí T. G. Masaryka v Plzni.

V Plzni se skautingu věnuje více než 1300 dětí i dospělých, kteří se sdružují ve 49 dětských oddílech a šesti klubech dospělých. Skauting nabízí dětem pestrý program a příležitost být členem týmu, prožívat s kamarády život naplno, rozvíjet se a hledat svůj životní směr. Kromě letních táborů a celoroční pestré oddílové činnosti skauti v Plzni například roznášejí o Vánocích Betlémské světlo nebo organizují sbírku Postavme školu v Africe a pořádají mnohé akce pro veřejnost. Skautské hnutí v roce 2007 oslavilo 100 let své existence. Za tu dobu se rozrostlo do 216 zemí světa, má 40 milionů členů a v České republice prošlo skautskými oddíly na půl milionu lidí.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!

Informační partneři oblasti Lidská práva

Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz