Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Městská knihovna v Praze bude opět patřit ženám. Rebelujícím

9. 3. 2010 - PRAHA [Econnect]

Hned dvě „rebelující dámy české hudby“ si budou moci vychutnat návštěvníci čtvrtečního koncertu stejnojmenného hudebního cyklu. Po únorovém, beznadějně vyprodaném koncertu zpěvačky Radůzy vystoupí ve čtvrtek 11. března v Městské knihovně v Praze další velká písničkářská osobnost domácí scény Dagmar Voňková – Andrtová.

Zpěvačka a kytaristka, která se o pódium dělila například s Jaroslavem Hutkou, Vladimírem Mertou či Vlastimilem Třešňákem a jako jeden z prvních Čechů vystupovala na respektovaném festivalu v dánském Roskilde, na čtvrtečním koncertě představí písně ze svého zatím posledního alba, které nahrála v roce 2008 s klavíristou Zdeňkem Zdeňkem. Hostem večera bude další nepřehlédnutelná „rebelka“ domácí hudební scény, zpěvačka Lenka Dusilová. Její vystoupení bude zároveň ochutnávkou a pozvánkou na červnový koncert letošního cyklu, kdy vystoupí v Městské knihovně s projektem Eternal Seekers.

Hudební kariéra Dagmar Voňkové-Andrtové začala v roce 1971, kdy se objevila v soutěži časopisu Mladý svět. Později se stala členkou sdružení písničkářů Šafrán, kde působil např. Jaroslav Hutka, Vladimír Merta či Vlastimil Třešňák. Po rozpadu Šafránu nekoncertovala, na scénu se vrátila v 80. letech s naprosto unikátním stylem hry na kytaru i psaní písní. Její význam spočívá především ve skvělé technice kytarové hry plné experimentů, které nikdo před ní nezkoušel. Hraje jedním nebo i dvěma smyčci, pravou rukou hraje na hmatníku, škrábe po strunách nehty apod. Zaujala i v zahraničí, byla jedním z prvních Čechů, kteří vystoupili na respektovaném festivalu v dánském Roskilde. Zatím poslední album Dáši Voňkové má název „Slunci ležím v rukou“. Nahrála ho v roce 2008 s klavíristou Zdeňkem Zdeňkem. Obsahuje 12 autorských písniček, jejichž tématem jsou ve velké většině stromy či příroda. Kromě zpěvu Dagmar Voňkové, je důležitou součástí alba klavír Zdeňka Zdeňka. Kytara tentokrát ustupuje mírně do pozadí, i když je zastoupena ve všech písničkách.

Zdeněk Zdeněk je český jazzový klavírista, hudební skladatel a aranžér. Byl zakladatelem a uměleckým vedoucím hudební skupiny Naima. Působil také jako studiový hudebník. Několik let byl šéfem doprovodné kapely zpěvačky Vlasty Průchové, spolupracoval i s Hanou Hegerovou. Jiřímu Schmitzerovi produkoval album „Bouda“. V roce 2008 vyšlo CD “Harry Potter a Kámen Mudrců”, ke kterému napsal hudbu.

Na koncertě v Městské knihovně 11. března 2010 vystoupí s několika skladbami jako host Lenka Dusilová.

Projekt REBELUJÍCÍ DÁMY ČESKÉ HUDBY vznikl v roce 2004. Cílem každoročních koncertních cyklů je představit publiku současnou tvář ženské hudební scény nejrůznějších žánrů a popularizovat tak tvorbu a interpretační umění umělecky výrazných, i když někdy obecně málo známých, ženských hudebních osobností.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz