Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sambou proti chudobě a porušování práv žen

8. 2. 2005
Jan Čáp [BBC] -


O víkendu v brazilském Riu de Janeiru vypukl každoroční karneval, dionýsovská přehlídka odhalených těl vlnících se v rytmu samby a kostýmy trumfující moravskou jízdu králů i průvod egyptské královny Kleopatry. Festival však netřeští jen ve znamení anarchie a sexu, na letošní přehlídce jedna ze škol samby představuje program s politickým poselstvím.

Na letošní přehlídku se v jednom skromném obýváku v Riu připravují čtyři generace rodiny Andradových. Čtyřletá Anawa prochází svou píseň s prababičkou Nene. Text její písně vypráví o světě bez hladovění a válek, o světě, kde nejsou porušována ženská práva. To jsou také motivy kampaně OSN "Cíle milénia", kterou si právě pro své potřeby upravila místní škola samby zvaná Portela.

Těla přitahují pozornost

Podle dvaapadesátileté babičky Aurey Marii Andradové jsou tato témata V Brazílii stále aktuální: "Brazilský stát má v tom, co může skutečně udělat pro zkvalitnění života místních obyvatel, stále obrovské rezervy. Lidé potřebují práci i vzdělání a samba je velice přirozený způsob, jak tohle lidem říci. A pro nás je to poslání."

Organizace spojených národů se snažila témata své kampaně protlačit na festival v Riu ze dvou důvodů. Holá těla karnevalových tanečnic za prvé zaručují kampani mediální pozornost a za druhé mají činitelé OSN pocit, že Latinskou Ameriku v debatě o světové chudobě jaksi přehlédla.

"I při pohledu na celková čísla jsou v částech Bolívie nebo u některých sociálních skupin v Brazílii údaje o dětské úmrtnosti nebo výživě stejně špatné nebo ještě horší než statistiky ze subsharské Afriky," říká Salíl Shetty, ředitel programu "Cíle milénia". Největší starosti mu prý v této části světě dělá rozdíl mezi chudými a bohatými. "Tohle je země s největšími sociálními rozdíly na světě. Hned několik cílů milénia je tu aktuální pro velkou část obyvatelstva. nejzávažnější je chudoba a hlad," dodává činitel OSN.

'Politická' škola samby

Většina z těch, kteří nacvičovali sambu ve škole Portela, pochází z chatrčí nejchudších čtvrtí Ria. Několik dekád je brazilští politici přehlíželi, teď jako by se to snažili napravit. Kromě hlučné hudby si člověk v této čtvrti Ria nemůže nevšimnout transparentů OSN, plakátů a fotek prezidenta a jeho ministrů.

Letos brazilské politické špičky s úsilím o zlepšení životní úrovně obyvatel rádi své jméno spojí. "Musíme přestavit vidět hlad jako téma sociální, je to téma politické," nechal se na Světovém sociálním fóru slyšet brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva. Jeho kabinet staví boj proti chudobě jako svou hlavní prioritu, i když zmenšování sociálních rozdílů v zemi zatím není zřetelné.

Večerní "Politická" škola samby se na pondělní vystuopení připravovala s optimismem. Nejen její tančící aktivisté totiž doufají, že karneval v Riu svou masovostí osloví víc lidí než politici.

Jan Čáp

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz