Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

The Guardian: Světový trh s potravinami ovládají globální giganti

8. 2. 2005
Hanka Hermová [Ecomonitor] -


Globální potravinářské společnosti zhoršují v rozvojových zemích chudobu, píše deník Guardian. Dominují místním trhům a tlačí dolů ceny plodin jako je čaj, káva, mléko, banány a pšenice, píše se ve zprávě, kterou vydala organizace ActionAid za účelem upozornit, v jak málo rukou je koncentrován hlavní vliv ve světovém potravinářském průmyslu.

Podle této zprávy za třetinu jídla, které je na světě vyprodukováno, inkasuje zisky v současnosti pouze 30 společností, píše John Vidal v Guardianu. Pět společností kontroluje 75% mezinárodního trhu s obilím a šest společností ovládá 75% světového trhu s pesticidy. Dále bylo zjištěno, že polovinu světového trhu s banány ovládají dvě společnosti, tři společnosti prodávají 85% čaje na světě a jeden jediný řetězec, Wal-mart, kontroluje 40% mexického maloobchodu s potravinami. Rovněž bylo zjištěno, že 91% světového trhu s geneticky modifikovanými osivy ovládá firma Monsanto.

Známé firmy jako Nestlé, Monsanto, Unilever, Tesco, Wal-mart, Bayer a Cargill v posledních deseti letech ohromně expandovaly a získaly sílu a vliv, a to kvůli politice liberalizace obchodu, kterou podporují Spojené státy, Británie a ostatní země skupiny G8 . "Vlna fúzí a obchodních aliancí koncentrovala tržní sílu do velmi mála rukou," píše se ve zprávě, která obviňuje společnosti, že vytlačují místní společnosti z trhu, tlačí dolů ceny, podle svých potřeb si mění pravidla pro mezinárodní i místní obchod a prosazují tvrdé standardy, jimž chudí farmáři nemohou dostát, reprodukuje text zprávy deník Guardian.

"Situace je docela nebezpečná, když tak málo společností kontroluje tak mnoho životů," řekl John Samuel z organizace ActionAid. Podle Guardianu se ve zprávě také píše, že většina potravinářských korporací je bohatších než země, ve kterých uskutečňují své obchody. Nestlé, podle ActionAid, dosáhla většího zisku než byl hrubý národní produkt Ghany v roce 2002, zisky Unileveru byly třikrát vyšší než národní důchod Mosambiku a Wal-mart vydělává více než ekonomiky obou států dohromady.

Zpráva se přidala k rostoucímu počtu hlasů, které volají po regulaci globálních potravinářských společností. Koalice největších mezinárodních organizací, zabývajících se environmentálními problémy, obchodem a lidskými právy, jako jsou Greenpeace, Friends of the Earth, Amnesty, Via Campesina a Focus on the Global South, oznámily, že budou spolupracovat ve snaze dotlačit korporace k zodpovědnosti, napsal John Vidal.

Podle článku Johna Vidala v Guardian ze dne 27. 1. 2005

Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Související komentáře

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz