Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hodina Země 2010: Zhasínat budou tisíce lidí

16. 3. 2010 - BRNO [Econnect]

K letošnímu ročníku Hodiny Země se již připojilo 10 sídel České republiky a několik tisíc jednotlivců. Hromadné zhasnutí mnoha miliónů světel po celém světě má sloužit jako výrazné gesto obyvatel této planety, že berou vážně hrozbu klimatických změn a že chtějí po svých politicích, aby k tomuto problému odpovědně přistoupili. To zejména znamená domluvit se na celosvětovém razantním snížení emisí CO2. Potemní i telčské náměstí z UNESCA. Akce začíná 27. března ve 20:30.

Již teď víme, že v letošním roce část svého veřejného osvětlení vypne například:
• Třebíč zhasne veřejné osvětlení na historickém Náměstí Zachariáše z Hradce, které je zapsáno na
seznamu světového kulturního a historického dědictví UNESCO,
• Ústí nad Labem vypne nasvícení městských dominant,
• v Říčanech zhasnou osvětlení hlavního Masarykova náměstí,
• ve Vimperku bude potemnělý po celou noc Vimperský zámek a Městská zvonice,
• zhasne také Třeboň, Nový Jičín, Křižánky, Desná, Topolany, Ostopovice
• a zhasne spolu se svými hosty i hotel Sheraton Prague Charles Square.

„Přes Facebook se k akci přihlásilo 6.000 lidí z celé republiky a počet přihlášených každým dnem narůstá, což nás velice těší,“ vyzdvihuje velký zájem lidí Matěj Hollan, koordinátor akce.

„Města nemusí mít obavu, že by se při zhasnutí veřejného osvětlení zvýšila kriminalita,“ odpovídá na jeden z častých dotazů Jan Hollan, přední český odborník na světelné znečištění. „Jednak bude pár dnů před úplňkem, tudíž bude světla přirozeně dost, jednak případové studie ze světa ukazují, že při zhasnutí veřejného osvětlení kriminalita nestoupá, spíše naopak. Zloději si totiž ve tmě nejsou zdaleka tak jisti, jako když všude vidí. Zloději potřebují pro svou „práci“ mít dobrý přehled, což jim potemnělé město znemožňuje. Ze statistik víme, že naprostá většina krádeží se odehraje za bílého dne. Města nemusejí mít proto obavu se k akci připojit,“ dodává Jan Hollan z Ekologického institutu Veronica.

Ředitelka Ekologického institutu Veronica, Yvonna Gaillyová, vyzývá: „Povzbuzujte své známe, podniky, města a obce k účasti na této akci, vyzvěte je, ať zhasnou svá světla, ať o akci informují obce, kde žijí, pomozte nám oslovit firmy, které by se zhasnutím světel ve svých budovách mohly k akci přidat. Není třeba se obávat potíží s elektrickou sítí. Pokud by se zdálo – což bychom byli velice rádi – že se k akci připojí opravdu veliký počet lidí a že budou zhasínat celá velká města, provozovatele elektrické sítě bychom o tom předem informovali.“

Hodinu Země pořádá největší světová ochranářská organizace – WWF. Organizaci v ČR má na starosti základní organizace Českého svazu ochránců přírody Veronica. Další informace získáte české stránce Hodiny Země 2010, www.veronica.cz/hodinazeme, na hlavní stránce Hodiny Země 2010 www.earthhour.org, své osobní zapojení můžete potvrdit na Facebooku, http://www.facebook.com/event.php?eid=297575167100&ref=ts.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

16. 3. 2010
M
17. 3. 2010
s

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz