Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bém chce nový grantový systém

8. 2. 2005 - Jan Bouchal, Iniciativa "4 body pro kulturu"

Pražský primátor Pavel Bém navrhuje připravit kulturní koncepci města a změnit systém rozdělování kulturních grantů. Oznámil to v pátek 4.2. 2005 na závěr tří seminářů zabývajících se financováním pražské kultury.
Iniciativa "4 body pro kulturu" vítá Bémův plán, který mimo jiné počítá se zapojením odborníků do grantové komise, což je jeden z hlavních požadavků iniciativy. Zároveň iniciativa vyzývá kulturní subjekty, aby pomohly vybrat respektované zástupce z jednotlivých kulturních oborů, kteří pomohou nová pravidla definovat. 4BPK k tomuto tématu svolávají otevřenou pracovní schůzku.

"Je to první krok ke zlepšení neuspokojivé situace kolem způsobu přidělování kulturních grantů, který členové iniciativy veřejně kritizují již čtyři měsíce," řekl k primátorovu návrhu Jan Bouchal, jeden z členů iniciativy. Podle primátorova návrhu mají vzniknout dvě pracovní skupiny, jedna pro přípravu kulturní koncepce a druhá bude mít za úkol definovat nová pravidla rozdělování peněz a celého grantového systému. Podle primátora by nová pravidla měla mimo jiné obsahovat: ekonomickou a právní analýzu žádostí, předložení detailního rozpočetu činnosti za uplynulý rok, zavedení veřejného slyšení u velkých projektů, rozdělení nákladů na uměleckou a provozní činnost atd. "Jsme rádi, že se mezi návrhy pana primátora objevila řada bodů, které jsme navrhovali v minulých měsících," prohlásil Bouchal.

Primátor podmínil vznik pracovních skupin iniciativou ze strany umělců a dalších představitelů kulturní obce. Podle jeho slov očekává návrhy na zástupce z jednotlivých kulturních oborů, kteří by se spolu s politiky a úředníky magistrátu podíleli na přípravě nových pravidel i kulturní politiky.

Iniciativa 4BPK chce posloužit jako základ pro vytvoření široké asociace pražských kulturních subjektů, která by dokázala vytipovat všeobecně přijatelné zástupce do pracovních skupin. V této souvislosti pořádá iniciativa otevřené setkání zástupců kulturní obce ve středu 16.2. 2005 od 15:00 v Divadle Ponec (Husitská 24a, Praha3).

4BPK však zároveň upozorňují, že nová pravidla by neměla odsunout do pozadí situaci, která v pražské kultuře nastala v letošním roce. Neúměrně vysoké granty pro několik subjektů vedly k nedostatku financí pro malé granty. Jde především o autorské a inovativní projekty, které jsou katalyzátorem rozvoje kultury v Praze. "Požadujeme, aby vedení města hledalo další rezervy v rozpočtu a vyhlásilo druhé kolo grantů," říká Yvona Kreuzmanová z iniciativy 4BPK. Podle ní došlo letos k výraznému snížení částky na jednoleté granty ve srovnání s loňským rokem.
Jako příklad skokového a neodůvodněného navýšení je grant pro Palác Akropolis ve výši 9,4 mil. Kč (to je 13% z celkových 72 mil. určených celkem na granty). Což se paradoxně blíží celkovému rozpočtu na všechny roční granty, kde letos zbylo pouze 10 mil. Kč oproti loňským 14,5 mil. Kč.

Za iniciativu "4 body pro kulturu"
Jan Bouchal (776 295 954)
Daniela Voráčková (776 270 212)
iniciativa@volny.cz , další info: www.4body.cz

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz