Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hledají se kandidáti na Ropáka a Zelenou perlu

23. 3. 2010 - BRNO [Econnect]

Děti Země Brno vyhlašují 18. ročník ankety o antiekologický čin Ropák roku a 15. ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla roku. Kandidáty může do 2. dubna 2010 na jejich adresu či e-mail dz.brno@ecn.cz posílat kdokoliv, pokud uvede jejich jména a důvod navržení, resp. citaci výroku.

Formuláře pro vyplnění jsou i na http://www.detizeme.cz/ropak. Ropákem 2008 se stal primátor Prahy Pavel Bém, Zelenou perlu získal dopravní poradce Jaroslav Mencl. Výsledky obou anket budou zveřejněny 30. dubna v 11 hodin na tiskové konferenci v Brně.

„V tuto chvíli ještě nelze jasně říci, kdo je horkým kandidátem na ropáka, protože nominace stále ještě shromažďujeme,“ říká Miroslav Patrik z Dětí Země Brno a upozorňuje, že loni to byla Kateřina Neumannová za odvážení sněhu z CHKO Jizerské hory pro Světový pohár ve Vesci v únoru 2008, která skončila na pátém místě, ovšem za rok 2007 byla druhá.

Podle něho se mezi kandidáty na Ropáka 2009 může objevit nějaký poslanec za předložení návrhu zákona na urychlení výstavby dopravní infrastruktury jako je šéf sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) nebo novely zákona o ochraně přírody a krajiny za vyloučení ekologických občanských sdružení ze stavebních řízeních., např. Milan Šimonovský (KDU-ČSL).

Na Zelenou perlu 2009 například kandidují: 1) Ropák 2006 a poslanec Martin Říman: „My si samozřejmě velmi pevně a přesvědčivě myslíme, že globální oteplování je pitomost.“ 2) náměstkyně primátora Hradce Králové Pavla Finfrlová: „Město si vybudovali lidé pro lidi a nad jejich zájem nelze postavit nic jiného, ani zájem žáby nebo brouka.“ 3) náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda: „Prostě jsem pro prolomení limitů, aby se ta kultura tady trošičku zvedla.“

U kandidáta na ropáka za rok 2009 je nutné uvést důvod, tzn. prosazovaní nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké „antiekologické“ stavby. Loni bylo na ropáka nominováno 30 osob. U kandidáta na perlu je nutné uvést jméno autora výroku a jeho text a zdroj. Loni bylo zasláno 51 výroků.

Titul Ropák 2008 získal primátor Prahy Pavel Bém za prosazování výstavby dvou mrakodrapů na pražské Pankrácké, za podporu výstavby severozápadní části silničního okruhu kolem Prahy přes Suchdol, Dolní Chabry a Čimice, za výstavbu paralelní dráhy ruzyňského letiště blíže Prahy s rizikem nadlimitního hluku a za opakované prosazovaní změn územního plánu se severozápadní části silničního okruhu přes Prahu a s rozšířením přistávací plochy letiště v Ruzyni.

Vítězem ankety Zelená perla 2008 se stal dopravní poradce Jaroslav Mencl, který 14. 1. 2009 v rozhovoru o vlivu alejí a stromořadí na nehodovost a o jejich kácení v Českém rozhlase 1 uvedl: „My v současné době připravujeme vznik občanského sdružení pod názvem Stromy zabíjejí, protože lidí, kteří skončili svůj život na stromech, neustále přibývá.“

Galerie ropáků za 17. ročníků
1992 = Július Binder (ředitel bratislavského podniku Vodohospodářská výstavba)
1993 = Václav Klaus (předseda české vlády za ODS) a Vladimír Dlouhý (ministr průmyslu a obchodu za ODA)
1994 = František Benda (ministr životního prostředí za KDS/ODS)
1995 = František Malý (přednosta Okresního úřadu v Berouně)
1996 = Josef Kupec (podnikatel brněnské firmy INVESTprojekt s. s r. o.)
1997 = Stanislav Novotný (generální ředitel Povodí Morava, a. s. v Brně)
1998 = Miroslav Grégr (ministr průmyslu a obchodu za ČSSD)
1999 = Jiří Drda (poslanec za ODS a předseda představenstva liberecké firmy Termizo, a. s.)
2000 = Josef Běle (náměstek ministra životního prostředí za ČSSD)
2001 = Miroslav Beneš (poslanec a místopředseda ODS)
2002 = Pavel Švarc (generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu, a. s. a předseda představenstva Spolany, a. s.)
2003 = Jaromír Schling (poslanec za ČSSD)
2004 = Martin Pecina (náměstek ministra průmyslu a obchodu za ČSSD)
2005 = Vlastimil Aubrecht (poslanec za ČSSD a bývalý zmocněnec vlády ČR pro severozápadní Čechy)
2006 = Martin Říman (ministr průmyslu a obchodu a poslanec za ODS)
2007 = Jiří Hodač (náměstek ministra dopravy)
2008 = Pavel Bém (primátor hlavního města Prahy za ODS)


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz