Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Rok kohouta Čína "vítá" popravami, upozorňují obhájci lidských práv

9. 2. 2005
-red- [Econnect / Amnesty International] -


Podle statistik, které ale ještě nejsou úplné, bylo během uplynulých dvou týdnů v Číně popraveno na dvě stě lidí. To, že chvíli, kdy Čína oslavuje Nový rok, dochází v zemi k velkému nárůstu počtu poprav, znepokojuje organizace bojující proti porušování lidských práv. Informaci o počtu výkonů trestu smrti zveřejnila Amnesty International.

Jenom za uplynulý prosinec a leden bylo vykonáno nejméně 650 poprav, uvádí AI. Organizace také upozorňuje na to, že čínské úřady navíc odmítají uveřejnit kompletní informace o případech lidí, které zbavily života. Množství poprav se v této zemi pravidelně zvyšuje u příležitosti nejrůznějších státních svátků a je vysvětlováno „ochranou společnosti, díky které se lidé mohou veselit bez obav a s radostí“.

„Máme vážné obavy, že mezi popravenými jsou také nevinní lidé: čínská justice již několikrát prokázala, že spravedlivé soudy nejsou její prioritou,“ prohlásila Catherine Baber z asijské pobočky AI. Mezi dvěma stovkami popravených z posledních dní je navíc mnoho lidí odsouzených za nenásilné zločiny, jako je vandalismus a hospodářská trestná činnost. Jednou z posledních obětí je Lu Shile, který byl pro vraždu popraven za čtyřiadvacet dní od zahájení soudu - včetně odvolacího řízení.

„Doufáme, že představitelé EU si na tyto popravené vzpomenou ve chvíli, až budou rozhodovat o zrušení zbrojního embarga, které bylo na Čínu uvaleno v reakci na porušování lidských práv občanů v roce 1989,“ dodala Catherine Baber. Čína, která se začíná stále více zapojovat do mezinárodního dění, by měla být Podle Amnesty International stejně aktivní také v ochraně práv a svobod vlastních lidí. "Až se svět sejde na Olympijských hrách v Pekingu 2008, musí být popravy minulostí, a to nejenom v zákonech, ale především v praxi," uvádí AI.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz