Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na Slovensku chrání i menší stromy, u nás se zatím kácí

6. 4. 2010 - PRAHA [Econnect]

Komu není aspoň 50 let, nemá nárok na právní ochranu. Takový je stav českého zákona na ochranu stromů. Ministerstvo životního prostředí totiž není schopno novelizovat starou vyhlášku a menší stromy je tak možné kácet bez povolení. Arnika spolu s dalšími ekologickými sdruženími upozorňuje na to, že z českých měst i krajiny nekontrolovaně mizí zeleň a ohroženy jsou také některé aleje. Poukazuje přitom na slovenskou právní úpravu, která chrání i menší stromy.

„Jestliže v sousedním Slovensku dokáže stát ochránit i menší stromy, neexistuje důvod, proč by to nemělo jít u nás,“ domnívá se Petra Humlíčková, koordinátorka legislativního centra Zeleného kruhu. Podle ní vězí problém v laxním přístupu ministerstva životního prostředí. Parlament totiž loni díky kampani nevládních organizací zpřísnil zákon na ochranu přírody, ale ministerstvo nebylo od té doby schopno aktualizovat starou prováděcí vyhlášku. Ochrana stromů se tak paradoxně ještě zhoršila.

Česká vyhláška chrání pouze stromy, které mají obvod kmene větší než 80 centimetrů. To jsou zpravidla opravdu velké stromy staré 50 a více let. „Některé druhy dřevin, například ovocné stromy, však nedorostou takové velikosti, ani když jsou velmi staré,“ upozorňuje Jakub Esterka ze sdružení Arnika. „Teoreticky je tak dnes zákonem povoleno kácet bez povolení všechny ovocné aleje podél cest nebo parky založené před méně než padesáti lety. A takových ploch zeleně je v České republice celá řada,“ říká Esterka.

Problémy na sebe nenechaly dlouho čekat. Od doby, kdy poslanci změnili zákon a pro kácení některých dřevin není třeba povolení úřadů, už byl vykácen například sad na pražském Trojmezí, alej v Příbrami, padly desítky stromů v Letňanech či v Klánovicích na pozemcích společnosti, jež zde chce vybudovat golfové hřiště. Kácení hrozí i stromořadí 78 stromů v Brně-Ivanovicích, kvůli neexistenci nové vyhlášky byla také zrušena dvousettisícová pokuta pro firmu, která nezákonně pokácela borovicový háj v Brně-Líšni.

„Neexistence nové vyhlášky ohrožuje tisíce stromů. Tím, že jejich kácení bude probíhat bez povolování, je znemožněna ochrana dřevin a zeleně jak ze strany úřadů, tak i ze strany občanů,“ vysvětluje problém Milan Štefanec ze sdružení NESEHNUTÍ. Upozorňuje tak na fakt, že za současné situace nemají úřady ani veřejnost možnost kontrolovat zákonnost a oprávněnost kácení a likvidace stromů je tak plně ponechána na libovůli těch, kteří je budou kácet.

„Už od doby, kdy parlament projednával novelu zákona na ochranu přírody, bylo jasné, že je nutné novelizovat také prováděcí vyhlášku. Novelu zákona podepsal prezident v září loňského roku, účinnou se stala v prosinci 2009. Od loňského prosince jsme proto ministerstvo upozorňovali na problémy s kácením velkých stromů v důsledku chybějících pravidel. Vyhláška měla být vydána 1. března 2010, ministra Dusíka jsme žádali o její vydání naposledy 4. března. Naše snaha je ale marná. Smysl loňské novely zákona - tedy silnější ochranu stromů - tím ministerští úředníci úplně popírají,“ popisuje neúspěšnou snahu o ovlivnění úřadu právník Arniky Lukáš Matějka.

V současné době je nový text vyhlášky sice už napsaný, jaký bude jeho další osud, však není zcela zřejmé. Největší spor nyní probíhá kolem otázky, jak velké stromy bychom vlastně měli chránit. Před prosincem 2009 mohly kácet stromy pod 80 centimetrů obvodu kmene (ve výšce 130 cm od země) jen fyzické osoby, dnes mohou v důsledku chybějících pravidel kácet veškeré dřeviny pod 80 cm i právnické osoby jako vlastníci pozemků. Vyhláška navrhuje, kromě dalších omezení, možnost kácet bez povolení stromy pod 60 cm obvodu kmene.

Na sousedním Slovensku v tom mají dávno jasno. Zákon tam až na výjimky chrání každý strom, jehož obvod kmene přesáhne 40 centimetrů. „Na Slovensku je přímo zákonem o ochraně přírody stanovené všeobecné pravidlo, že k pokácení dřevin s obvodem nad 40 centimetrů se vyžaduje souhlas orgánu ochrany přírody. Bez tohoto souhlasu není možné, až na specifické výjimky, dřevinu skácet,“ uvádí Imrich Vozár, právník spolupracující se sdružením Via Iuris ze Slovenska. „Tento stav platí od účinnosti zákona z roku 2003 a jelikož toto ustanovení nebylo do současnosti žádným způsobem změněno, není důvod se domnívat, že by tento stav vyvolával v praxi problémy. Naopak, ochrana dřevin tím dostává svůj pravý smysl, neboť dřeviny jsou chráněné i proto, aby mohly dorůst do své dospělé velikosti,“ uzavřel Vozár.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz