Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Česká taneční platforma nabízí to nejzajímavější z tuzemského tance

29. 3. 2010 - PRAHA [Econnect]

Letošní ročník festivalu Česká taneční platforma nabídne během pěti dubnových dnů sedmnáct děl, která představují to nejlepší, co u nás vzniklo na poli současného tance a pohybového divadla. Program, který vybírala odborná porota, se uskuteční od 16. do 20. dubna v pražských divadlech Ponec a Archa, Roxy/NoD, Studiu Alt@ a Synagoze na Palmovce.

„Je potěšitelné, že na české taneční scéně je stále z čeho vybírat. Porota je čtyřčlenná a všichni její členové se snažili vidět živě maximální počet zájemců o účast na platformě. Diskuse k nové české tvorbě byly velmi zajímavé a leckdy i trochu kontroverzní, což k umění patří,“ popisuje průběh výběru těch nejzdařilejších děl na program festivalu ředitelka pořádajícího občanského sdružení Tanec Praha Yvona Kreuzmannová. Předprodej vstupenek v cenách od 90 Kč začal v divadle Ponec již 26. února. Podrobné informace o programu na www.tanecniplatforma.cz.

Letošní ročník reflektuje snahu umělců o propojení různých tanečně-divadelních žánrů. Uvedena bude například inscenace Případy doktora Toureta, ve které herečka a mimka Anna Polívková zdařilým způsobem kombinuje herectví, improvizaci, tanec, pohyb i pantomimu. Dále určitě stojí za zmínku site specific projekt Echoes taneční skupiny ME-SA, který zpřítomňuje ducha místa Synagogy na Palmovce. Festivaloví diváci mohou také zhlédnout inscenaci 100 Wounded Tears, která si odnesla prestižní ocenění kritiků na Fringe Festivalu v Edinburghu 2009. Festival je v letošním roce otevřen i rodinám s dětmi – v sobotu odpoledne je pobaví a zapojí do interakce na scéně Bára Látalová dílem inspirovaným fyzikálními zákony. Těšit se diváci mohou také na divadelně-pohybovou skoro-operu Jana Komárka Zločin a trest, která bude odehrána v industriálních prostorech studia Alt@. V neposlední řadě bude uvedeno i vizuálně taneční dílo Ryba laureátky Ceny SAZKY za „objev v tanci“ 2008 Lenky Bartůňkové.

Česká taneční platforma poskytuje široké veřejnosti jedinečnou příležitost zhlédnout v krátkém časovém úseku různorodý výběr tanečních představení. „Festival vtáhne diváka do intenzivního tanečního víru, kde se budou potkávat umělci, odborníci i diváci v otevřené atmosféře, letos pod mottem: Roztočte to s námi!“ zve diváky jeho manažerka Kateřina Višinská. Pro účinkující soubory, interprety a choreografy je festival prostorem pro setkávání a diskuzi se zahraničními a domácími odborníky:„…letos budeme ještě více akcentovat platformu jako otevřený prostor pro mezinárodní setkávání umělců a producentů, sloužící k navázání přímých funkčních spojení mezi tvůrci a provozovateli zahraničních a regionálních divadel a festivalů, a to prostřednictvím debat i plánované burzy projektů,“ doplňuje Kateřina Višinská. Platící návštěvníci navíc rozhodnou svým hlasováním po konci každé inscenace, stejně jako vloni, kdo vyhraje Cenu diváka 2010.

Již podruhé se v doprovodném programu objeví téma světelný design v současném tanci: v úvodu festivalu proběhne otevřená konference světelných designérů a techniků, hlavní program pak bude po formální, uměleckotechnické stránce hodnotit odborná porota se zahraniční účastí, která na veřejné diskuzi 20. dubna opět předá Cenu za světelný design nejlepší domácí realizaci. Doprovodný program pod vedením Institutu světelného designu má za cíl rozvinout širší oborovou debatu nad aktuálními otázkami současného dění a založit tradici setkávání domácích a zahraničních světelných designérů.

Program festivalu:

Pá / 16. 4. / 16.00 / Archa
VerTeDance: Emigrantes

Pá / 16. 4. / 20.00 / Ponec
Lenka Bartůňková: Ryba

So / 17. 4. / 14.00 / Ponec
Bára Látalová a kol.: Fg = G. [(m1. m1) / r2]

So / 17. 4. / 17.00 /Alt@
Dagmar Chaloupková: Gaia
Tereza Lenerová / Einat Ganz (ISR): Proměnná
im.pu.re. dance theater / Sara Puchowska: 4:4

So / 17. 4. / 20.00 / Archa
420PEOPLE – Václav Kuneš: A Small hour ago

So / 17. 4. / 20.00 + 21.30 / Synagoga na Palmovce
ME-SA: Echoes

Ne / 18. 4. / 17.00 / Alt@
Mirka Eliášová: Until I Find It
Ioana Mona Popovici (RO): The Amnesic Days of the Polar Nights

Ne / 18. 4. / 20.00 / Ponec
Anna Polívková / VerTeDance: Případy doktora Toureta

Po / 19. 4. / 18.00 / Roxy/ NoD
Věra Ondrašíková a kol.: Loa > 15 Steps
Kyklos Galaktikos: Magnet

Po / 19. 4. / 20.00 / Ponec
Jozef Fruček (SK) / Linda Kapetanea (GRE) / DOT504: 100 Wounded Tears

Út / 20. 4. / 18.00 / Alt@
Jan Komárek & NANOHACH: Zločin a trest


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz