Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jaderné odzbrojení je o kousek blíže, ale stále v nedohlednu

8. 4. 2010 - PRAHA [Econnect]

Dnešní podpis smlouvy START mezi Barackem Obamou a Dmitrijem Medveděvem je důležitý milník, díky kterému má dlouholetý sen o celkovém jaderném odzbrojení opět o něco konkrétnější obrysy. Smlouva přichází v klíčové době pro globální odzbrojovací snahy a může přispět k vyřešení problémů šíření jaderných zbraní a dalších bezpečnostních otázek. Je to však pouze první, do jisté míry symbolický krok, který musí následovat další a více razantní dohody.

Nová smlouva START sice sníží počty jaderných hlavic o 74% oproti limitům smlouvy START z roku 1991, přesto dovoluje udržovat každé straně 1550 jaderných hlavic, což je kapacita schopná několikanásobně zničit lidskou civilizaci a rozhodně neznamená pro náš svět více bezpečí.
Navíc chování obou velmocí je stále v rozporu s jejich odzbrojovacími závazky stvrzenými smlouvou o Nešíření jaderných zbraní (NPT). V tomto ohledu je podpis nové smlouvy START spíše symbolickým aktem a pravděpodobně nijak výrazně neovlivní snahy o posílení režimu NPT, které je nevyhnutelné pro vyřešení aktuálních bezpečnostních hrozeb.

„Vzájemná spolupráce a společný tlak na země, které vlastní nebo mohou v dohledné době vlastnit jaderné zbraně a stojí mimo smlouvu o Nešíření jaderných zbraní, je nevyhnutelným krokem pro splnění cíle, který Barack Obama vyhlásil loni v Praze - světa bez jaderných zbraní,“ vysvětluje Jan Freidinger z Greenpeace.

Svět bez jaderných zbraní je cíl, který organizace Greenpeace prosazuje již od svého vzniku v roce 1971, kdy skupina aktivistů vyplula na staré rybářské lodi, aby zabránila jaderným testům americké armády u Amchatky na Aljašce. Přestože byl tento čin mnohými označován za bláznivý a naivní a posádka byla zatčena americkou pobřežní stráží, svědectví které aktivisté uveřejnili v amerických médiích vyvolalo takovou nevoli k jaderným testům u veřejnosti, že o čtyři měsíce později byly zrušeny.

I v České republice jsme byli nedávno svědkem toho, že tlak veřejnosti a nevládních organizací včetně Greenpeace může přispět k naplnění cíle světa bez jaderných zbraní. „Pokud by totiž český parlament ratifikoval smlouvu o americké radarové základně v Brdech před zvolením B. Obamy prezidentem, dnes bychom místo podpisu smlouvy o vzájemné odzbrojení mezi USA a Ruskem spíše přihlíželi, jak Rusko rozmisťuje své rakety v Kaliningradské oblasti a roztáčí se nové kolo závodů ve zbrojení,“ dodal Jan Freidinger, Greenpeace ČR.

Svět čelí kromě jaderných zbraní i dalším hrozbám, které mohou vážně ohrozit život na Zemi. Tou nejzávažnější jsou klimatické změny a s nimi spojené hrozby, včetně bojů o zdroje surovin a pitné vody. Pro zabezpečení světového míru je nezbytné nejen eliminovat zbraně, které mohou náš svět zničit, ale odstranit i příčiny a důvody pro jejich použití.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz