Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Česká republika neplní své závazky: národní seznam evropsky významných lokalit je neúplný

4. 5. 2010 - PRAHA [Econnect]

Nevládní organizace nesouhlasí se tím, jak se Česká republika vypořádala s povinností doplnit soustavu Natura 2000. I po novelizaci národního seznamu evropsky významných lokalit není dostatečně chráněno 27 typů přírodních stanovišť a 10 evropsky významných druhů rostlin a živočichů. Během doplňování národního seznamu evropsky významných lokalit jsou bohužel zřejmě více zohledňovány politické zájmy, než odborné argumenty, neboť oproti doporučení odborníků bylo 24 lokalit vyřazeno a 6 výrazně zmenšeno. Nevládní organizace se proto obracejí na Evropskou komisi se stížností na postup českého státu.

„Smyslem sítě Natura 2000 je chránit přírodní rozmanitost na evropské úrovni. Omezování namísto ochrany znamená nenahraditelné škody pro životní prostředí, a to včetně zhoršení podmínek pro život člověka,“ uvedla Ing. Jana Vitnerová ze sdružení Arnika, které jménem i dalších nevládních organizací stížnost Evropské komisi podává. „Ochrana přírody by měla být založena na odborných poznatcích biologů a neměla by podléhat ekonomickým argumentům a politickým záměrům. Věříme, že Evropská komise nám pomůže prosadit pro naši přírodu lepší ochranu, než s jakou ji odbyla vláda,“ dodala Jana Vitnerová.

Evropská komise doporučila České republice již v roce 2006, aby seznam navrhovaných lokalit rozšířila. Nedostatečná podle ní byla ochrana 30 evropsky významných druhů z celkového počtu 92 a 45 typů přírodních stanovišť z celkového počtu 59. Česká vláda na podzim loňského roku seznam doplnila, avšak z analýzy nevládních organizací sdružených v Koalici pro Naturu 2000 vyplynulo, že v seznamu stále chybí téměř 30 významných stanovišť a desítka významných druhů rostlin či živočichů. „Analýza byla provedena na základě podrobných odborných podkladů, bylo sledováno především procentuální pokrytí typů evropských stanovišť a rovnoměrnost rozmístění lokalit v regionech,“ přiblížila analýzu jedna z jejích autorek, Mgr. Eva Chvojková z občanského sdružení Ametyst. „Příkladem nedostatečnosti může být třeba Ždánický les, který byl jako jediný navrhován pro ochranu panonských dubohabřin a byl vyřazen z politických důvodů,“ dodala.

Mezi lokality, které nevládní organizace požadují vrátit na národní seznam, patří dále například Petrovické vápence, Ždánický les, Hamerský rybník a okolí, Machnínská průrva, Tlustec, Lesy u Chlumce, Labské údolí, Kaňon Vltavy u Třebenic, Slavíkovy ostrovy, Hřebčín v Kladrubech nad Labem nebo Třebovské stěny.

Z návrhu byla vyřazena řada lokalit, které splňovaly odborné nároky na zařazení do sítě Natura 2000 a bez nichž nebude u některých evropsky významných druhů a stanovišť zajištěna dostatečná ochrana. Sdružení dále kritizují nedostatečnou rozlohu některých chráněných území, u několika lokalit dokonce dochází ke zmenšení jejich rozlohy až na samé jádro výskytu chráněného fenoménu. „Český seznam navíc nerespektuje návaznost lokalit na bavorské a saské straně hranic se Spolkovou republikou Německo. Na nedostatečnou návaznost jsme přitom opakovaně upozorňovali,“ zdůraznila Jana Vitnerová.

Z výše uvedených důvodů předkládá Arnika spolu s dalšími nevládními organizacemi, sdruženými v Koalici nevládních organizací pro Naturu 2000 stížnost k Evropské komisi ve věci naplňování povinností vyplývajících z evropské směrnice o stanovištích ze strany České republiky.

Síť Natura 2000 je soustava lokalit na území Evropské unie (ptačí oblasti a evropsky významné lokality), na kterých jsou chráněna cenná a ohrožená stanoviště a rostlinné a živočišné druhy. Evropa je rozdělena do několika tzv. biogeografických oblastí a Česká republika spadá do dvou z nich: Panonské a Kontinentální. Pro každou z těchto oblastí bylo zpracováno mapování celého území, na jehož základě vznikl odborný návrh lokalit. Seznam, který následně schválila česká vláda, posoudila Evropská komise a v obou případech doporučila návrh Natury 2000 ještě doplnit.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

5. 5. 2010
5. 5. 2010

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz