Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

 Láska je láska, uznala česká společnost 

Zákon o registrovaném partnerství poslanci zamítli

11. 2. 2005
Jana Sobotková [Econnect] -


Velmi těsně dnes ve třetím čtení zamítla Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR zákon, který by umožňoval uzákonění svazků osob stejného pohlaví. Ani sedmý pokus o zohlednění homosexuálních vztahů v české legislativě tak nevyšel, litují zástupci Gay a lesbické ligy.

"Členky a členové Gay a lesbické ligy s lítostí konstatují, že přes dlouholeté úsilí o odstranění diskriminace leseb a gayů v České republice nebyla schválena norma, která by tuto diskriminaci alespoň částečně zmírnila a přiblížila tak naši zemi demokratickým standardům zemí Evropské unie," uvádějí v prohlášení Gay a lesbické ligy její zástupci Tereza Kodíčková, Kateřina Beňová, Martin Strachoň a Slavomír Goga. Sdružení bude ve svém úsilí o uzákonění registrovaného partnerství osob stejného pohlaví pokračovat, a to "všemi zákonnými prostředky".

CO by zákon umožňoval? Partneři by se mohli v běžných záležitostech vzájemně zastupovat, dědit po sobě v první dědické skupině nebo například odmítnout výpověď proti druhému z partnerů. Návrh zákona ovšem zahrnuje i povinnosti - partneři by měli vzájemnou vyživovací povinnost. Naopak by zákon neumožňoval řadu dalších výhod, které jsou přiznávány manželským párům: používání společného či zdvojeného příjmení, výhody podle zákona o daních z příjmu, odškodné při úmrtí partnera ani adopci dětí.

Pro i proti návrhu zákona se v průběhu jeho projednávání vyjadřovali poslanci prakticky bez ohledu na stranickou příslušnost s výjimkou lidovců, kteří při dnešním hlasování byli jednoznačně proti. Podporu zákonu vyslovili téměř všichni unionisté, většina poslanců ČSSD i KSČM a také do velké míry poslanci ODS.Gay a lesbická liga věří, že ze spolupráce s poslankyněmi a poslanci, kteří dnes přijetí zákona o registrovaném partnerství podpořili, k vzejde ještě letos nový poslanecký návrh.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz