Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Politické strany dnes dostaly vysvědčení. Z ochrany lidí před velkorypadly

26. 5. 2010 - PRAHA [Econnect]

Zkouškové období vrcholí nejen ve školách, nýbrž i na politické scéně. V letošních volbách se bude kromě jiného rozhodovat i o budoucnosti Horního Jiřetína, Litvínova a celého Ústeckého kraje. Ekologické organizace proto před blížícími se volbami rozhodly podrobit politické strany zkoušce z předmětu „názor na bourání severočeských obcí kvůli těžbě uhlí“ a vystavily jim vysvědčení.

Kritériem pro výslednou známku byl postoj stran k následujícím otázkám:
1) Zrušení dobývacích prostorů (= trvalá ochrana Horního Jiřetína),
2) Zachování platných limitů těžby ,
3) Krajské referendum o zachování limitů (byla klasifikována pouze v případě, že zkoušený souhlasí s prolomením platných limitů těžby),
4) Vyvlastňování místních lidí ve prospěch uhlobaronů.

„Nejedná se o politickou agitku ve prospěch či neprospěch jednotlivých stran, nýbrž o věcné hodnocení jejich názorů na budoucnost Podkrušnohoří. Nemůžeme dost dobře za to, že např. Jiří Paroubek je pro bourání Horního Jiřetína, zatímco Petr Gandalovič proti. Ještě před rokem bych si vsadil, že jejich postoje budou opačné. Vybrali si sami,“ komentoval výsledky testu Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR a dodal: „Optický dojem, že ve zkoušce s ochrany lidí před velkorypadly dopadla lépe pravice, navíc zásadně narušuje Suverenita paní Bobošíkové, která skončila suverénně nejhorší.“

„Postupný, do několika desetiletí rozplánovaný útlum dolů oživí ekonomiku na Ústecku a přivede sem nová průmyslová odvětví. Ústecký kraj se zbavuje nálepky beznadějného místa a potvrzení útlumu těžby mu umožní, aby v tom pokračoval. Doly patří minulosti a odpovědní politici hlasují pro lidi, ne pro uhelné společnosti,“ upozornil Martin Sedlák z Hnutí DUHA.

Na výbornou dopadla Strana Zelených, která má zachování limitů těžby jako svou dlouhodobou prioritou a její postoj je po léta konzistentní. Navíc jako jediná politická strana aktivně prosazuje i zrušení dobývacích prostorů, což by znamenalo trvalou ochranu Horního Jiřetína a sousedních Černic proti postupujícím rypadlům. Jedna mínus pak získaly Věci veřejné, jejichž krajský lídr a bývalý starosta Litvínova Milan Šťovíček je dlouhodobým aktivním odpůrcem prolomení limitů.

Dvojku si odnesla KDU-ČSL – jinak pěkný výsledek jí pokazil negativní postoj ke zrušení dobývacích prostorů. Dvě mínus si odnesly TOP 09 a ODS. Obě strany získaly body za nesouhlas s prolomením limitů a odpor k vyvlastňování, zkoušející však považují za problematickou jejich tendenci redukovat celý problém pouze na otázku ochrany soukromého vlastnictví. ODS navíc uškodil fakt, že ve svém programu pro evropské volby 2009 prolomení limitů podporovala.

Čtyřku si z hodnocení odnesli Zemanovci i ČSSD. Protože postoj sociální demokracie jako takové k problematice rozšiřování těžby je nečitelný, nezbylo nakonec hodnotitelům, než vycházet ze současných názorů lídra ústecké kandidátky a předsedy strany Jiřího Paroubka. Nedostatečnou dostali komunisté, přitížila jim zejména jejich otevřená podpora vyvlastňování. Propadla i Suverenita Jany Bobošíkové; jako jediná z hodnocených stran totiž prosazuje prolomení limitů bez vazby na krajské referendum.

Ondřej Hogen z místního sdružení Kořeny, jehož rodina žije v Jiřetíně od 19. století, dodal: „Chceme, aby si lidé uvědomili, že svým hlasem v těchto volbách budou hlasovat i o hamletovské otázce, zda raději v Podkrušnohoří žít, nebo těžit. Jejich volba může zásadně ovlivnit nejen budoucnost Horního Jiřetína a Litvínova. Jde i o budoucnost celého Ústeckého kraje, kterému namísto potřebné léčby hrozí prohlubování dosavadní uhelné závislosti a posílení stigmatu špinavého a bezútěšného místa, kde nemá smysl žít ani podnikat.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz