Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dva ekologičtí aktivisté vyhráli spor s Británií

15. 2. 2005
[BBC] -


Dva britští ekologičtí aktivisté vyhráli u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku spor s britskou vládou. Při vedli kvůli žalobě, kterou na ně podal v roce 1994 výrobce rychlého občerstvení McDonald's. Helen Steelová a David Morris rozdávali před téměř dvaceti lety letáky, které vinily firmu McDonald's z toho, že vyrábí nezdravé jídlo a ničí deštné pralesy. Řetězec rychlého občerstvení McDonald's oba ekologické aktivisty zažaloval za poškození pověsti.

Právo na proces

Helen Steelová a David Morris byli tehdy nezaměstnaní a požádali britskou vládu o bezplatnou právní pomoc v soudním sporu, ve kterém hájili své názory.

Vláda jejich žádost zamítla, a tak se u soudu bránili sami. Prohráli a podle rozsudku měli zaplatit firmě McDonald's v přepočtu necelé dva milióny korun škody.

Nejdelší soudní spor

Avšak soud shledal pravdivými tvrzení, že McDonald´s platí nízké mzdy svým zaměstnancům, že je zodpovědný za kruté nakládání s některými zvířaty, jejichž maso se používá pro výrobou produktů a že používá reklamu zacílenou na děti. Odhaduje se, že tato kauza stála společnost McDonald´s v přepočtu téměř 500 milionů korun a je považována za "největší korporační PR katastrofu v dějinách".

Britskou vládu posléze aktivisté zažalovali za to, že bylo porušeno jejich právo na spravedlivý proces a Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že se jim spravedlivého soudu nedostalo a že bylo také porušeno jejich právo na svobodu slova. Podle ekologického aktivisty Davida Morrise byl původní rozsudek pro McDonald's Pyrrhovým vítězstvím.

McLibel

"Celé jim to vlastně selhalo, protože naše letáky se vydávaly v tisícovkách, když jsme byli obviněni, ale teď se rozdávají po milionech po celém světě", řekl BBC Morris. "A každý si uvědomí, že došlo k velké nespravedlnosti už jenom tím, že celý případ vznikl."

"Pro nás je to konec. Byl to 15tiletý maratón a konečně jsme proběhli cílovou páskou, jsme rádi, že můžeme slavit vítězství."

McDonald's oznámil v oficiálním stanovisku: "K této kauze se nám nepřísluší vyjadřovat, neboť McDonald´s nebyl žádnou ze stran v tomto sporu." Původní soudní pře známá v Británii jako McLibel Case byla v anglickém právu vůbec nejdelším soudním sporem.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz