Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

EEA: Čtvrtině druhů v Evropě hrozí vyhynutí

4. 6. 2010 - PRAHA [Econnect]

Ztráta biologické rozmanitosti je hlavním tématem konference Greenweek, která v úterý začala v Bruselu. Ubývání druhů živočichů i rostlin se týká jak Evropy, tak zbytku světa. Podle Evropské agentury životního prostředí „hrozí vyhynutí“ každému čtvrtému živočišnému nebo rostlinnému druhu.

„A týká se to všech druhů zvířat stejně, není zde nějaká skupina, která by byla podstatně více ohrožena,“ prohlásila na konferenci ředitelka Evropské agentury životního prostředí (EEA) Jacqueline McGladeová. Živočichů i rostlin ubývá v Evropě zejména kvůli tomu, že mizí místa, kde byli zvyklí žít. „Přicházíme o všechny druhy ekosystémů, o pobřežní ekosystémy, o mokřady i o kvalitní zemědělskou půdu, a to kvůli snaze všechno zastavět,“ prohlásila McGladeová. Podle zjednodušených ukazatelů EEA je ztrátou prostoru pro život ohroženo 70 % druhů. Podle dat Eurostatu poklesl například počet druhů ptáků, které žijí v zemědělské krajině, o 20 - 25 %. Velké problémy Evropě ale přináší ničení mokřadů, těch již před rokem 1990 zmizela více než polovina. Nicméně ani za posledních dvacet let se nepodařilo všechny mokřady ochránit, dalších 6 % jich zmizelo do roku 2010.

„Evropa chce mít všude přístup, především kvůli dostupnosti práce, jenže to znamená fragmentaci území,“ vysvětluje McGladeová. Podle ní je třetina veškeré půdy v evropských státech rozdrobena na malé celky, právě kvůli výstavbě silnic a dopravních cest. Další půdu ubírají rozrůstající se města. Zábor půdy je ale problém nejen ve velkém měřítku, ale i v rozsahu desítek metrů. „Motýl nedoletí daleko, potřebuje na poměrně malé ploše květiny s nektarem. To dobře ilustruje, že se na fragmentaci nemáme dívat jen ve velkém měřítku,“ říká McGladeová.

Další téměř třetinu druhů ohrožuje přímo člověk svým využíváním přírodních zdrojů. Podle Světového svazu ochrany přírody (IUCN) je plných 88 % zvířat nebo rostlin využívaných člověkem za hranicí „maximálního udržitelného výnosu“ a 46 % za hranicí „bezpečných biologických limitů.“ Dalších 26 % evropských druhů je ohroženo znečištěním prostředí, zejména chemikáliemi ze zemědělství.

„Důležité je si uvědomit, že tady není úplně jednoduchá souvislost mezi kvalitou ekosystému a diverzitou, kterou by bylo možné vrátit. Když se snižuje rozmanitost, snižuje se i odolnost a také výkonost ekosystému,“ doplnil Matt Walpole z Programu OSN pro životní prostředí (UNEP).

To, co se prý daří, je rozšiřování chráněných území. Systém Natura 2000 pokrývá na evropském kontinentně už 750 000 kilometrů čtverečních, tedy více než 17 % plochy členských států EU. Nedaří se ale rozšiřování ochrany mořských oblastí. Těch je zhruba dva tisíce, na rozdíl od šestadvaceti tisíc suchozemských oblastí. Mořské rezervace také pokrývají plochu jen 160 000 kilometrů čtverečních.

Evropská unie v rámci své kampaně v úterý zveřejnila stránku Informačního systému Biodiverzita (BISE), najdete ji na adrese http://biodiversity.europa.eu/.


Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz