Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

BAUHAUS už začal kopat základy hypermarketu v Ivanovicích. Navzdory zákonům

9. 6. 2010 - BRNO [Econnect]

Firma BAUHAUS rozjela stavbu svého hypermarketu v Brně-Ivanovicích a najatá stavební firma tka začala odstraňovat ornici na poli kde má obří stavba vyrůst. A to přesto, že BAUHAUS nemá žádné stavební povolení. Pouze si pokoutně opatřil u tzv. autorizovaného inspektora certifikát opravňující ke stavbě. Aby se vyhnul námitkám obešel při tom nezákonně úřady, majitele a majitelky okolích domů. Ti by přitom byli zásadně poškozeni neboť obří prodejna jim má přitáhnout desítky kamionů a stovky auty rovnou k domu.

Proti výstavbě se už v roce 2006 vyslovilo 73 % dotázaných v sociologickém průzkumu mezi občany a občankami Ivanovic. BAUHAUS názory veřejnosti trvale ignoruje a práva svých sousedů a sousedek opakovaně pošlapává. Ti proto na nelegální certifikát podali již dvě žaloby a několik stížností. Stavební úřad Brno-Ivanovice se vymlouvá a proti nelegální činnosti BAUHAUSu zakročit nechce.

Tento týden rozběhla firma BAUHAUS stavbu nového obřího hypermarketu s domácími a kutilskými potřebami v městské části Brno-Ivanovice. Stalo se tak uprostřed sporu o legálnost umístění této stavby a bez řádného stavebního povolení. Firma BAUHAUS před necelým měsícem přinesla na místní stavební úřad tajně vydaný certifikát, který má nahrazovat stavební povolení. „BAUHAUS si nebyl jistý zda by získal stavební povolení legálně. Velikost stavby je totiž v rozporu s brněnským územním plánem,“ připomíná zastupitelka Eva Slavíková skutečnost kterou nedávno potvrdil i znalecký posudek. Rozpor s územním plánem a postup BAUHAUSu kritizuje také náměstek primátora Martin Ander.

Také certifikát získal BAUHAUS podivným a pokoutným způsobem při němž porušil stavební zákon. Spolu s najatým inspektorem pouze použili stará vyjádření dotčených úřadů a majitelů sítí a jiné infrastruktury z roku 2008 z jiného správního řízení, která pro současný postup BAUHAUSu jednoduše neplatí. Majitelů rodinných domků v okolí se neptal na nic (i když to je jednoznačná zákonná povinnost). „Budeme trpět dopravou a před okny se nám má tyčit obrovský hypermarket. V naší těsné blízkosti mají být skladovací prostory Bauhausu. To obnáší přijíždění a odjíždění velkých nákladních vozidel, vykládka zboží včetně stavebního materiálu a s tím vším pochopitelně související hluk, prach, zápach nafty... Měli jsme právo se účastnit. Je to nespravedlivé,“ komentuje situaci Ladislava Bartošová z Meduňkové ulice v Ivanovicích.

„BAUHAUS nás prostě podvedl. Měl se nás podle zákona zeptat, co si o provedení jeho stavby myslíme,“ říká Petra Štěrbáková-Täuberová z organizace Klidné Ivanovice, která sdružuje aktivní občany z Ivanovic. Klidné Ivanovice, NESEHNUTÍ a několik majitelů domů proto podali již dvě žaloby skrze renomovanou advokátní kancelář Šikola a partneři. Žaloby reprezentují postoj dalších stovek občanů a občanek.

Budovaný BAUHAUS má přestavovat areál o rozloze čtyř hektarů, do něho má denně přijet 1 500 osobních a desítky těžkých nákladních vozidel. „BAUHAUS začal nelegálně stavět na poli v těsné blízkosti domů, chce přesunovat celé hory zeminy a změnit terén. Chce přitáhnout desítky kamionů a stovky aut lidem přímo pod nos,“ popisuje záměry firmy Jiří Koželouh z NESEHNUTÍ. Proti výstavbě BAUHAUSU v Ivanovicích se v již v roce 2006 postavilo 73 % v sociologickém průzkumu provedeném Katedrou humanitní environmentalistiky FSS MU.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

15. 6. 2010

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz