Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tisíc koz pro Afriku: Projděte se s kozou a pomožte dětem v Kongu

10. 6. 2010 - PRAHA [Econnect/Člověk v tísni]

Jaké to je venčit psa ví kde kdo. Vyjít si ale s kozou může být nový zajímavý zážitek. Ve Westernovém městečku v Boskovicích ho můžete na vlastní kůži zažít celé léto. Z peněz, které za procházku z kozou utratíte, Člověk v tísni nakoupí chudým lidem v Africe a Asii živá zvířata. Cílem projektu je takto do konce roku získat tisíc koz.

Nenahraditelným zdrojem příjmu by mohly kozy být například pro Mama Sifu v africkém Kongu. Možná proto, že sama děti mít nemohla, rozhodla se Mama Sifa, že se bude společně se svým mužem starat o děti, které svoje vlastní rodiče ztratily v důsledku války nebo vážné nemoci. Na východě Konga v provincii Jižní Kivu, kde si svoje malé centrum pro děti otevřeli, je jich celá řada. Ozbrojený konflikt, jehož příčinou je zejména rozmanité nerostné bohatství této krásné země, už totiž Kongo sužuje přes deset let a východisko z něj lze vidět jen stěží.

Na počátku Mama Sifa netušila, že se bude brzy starat o bezmála stovku dětí, které jí osud přihrál do vínku. Přijímá pouze děti, jejichž širší příbuzní nemají možnost nebo prostředky se o ně postarat, pár jejích svěřenců dokonce ztratilo rodinu úplně. Do jednoho domku už se nevejdou a tak má nyní centra dvě - v pětisettisícovém městě Bukavu a na venkově v obci Katana.

Rozdíl mezi těmito domovy je každému zřejmý na první pohled: v Bukavu se děti tísní v pár místnostech v baráku bez zahrady a jedinou možnost vyžití poté, co se vrátí ze školy, mají na malém hřišti opodál. Katana naopak připomíná malou farmu: dřevěný nízký baráček se dvorkem, kůlnou a vesnickou slaměnou kuchyní a konečně domácí zvířata, která jim pomáhají na živobytí.

„Peníze sháním, kde se dá. Jenom jídlo pro děti mě stojí tisíc dolarů na měsíc a tak je skvělé, že máme díky kozám a krávám čerstvé mléko a sýr z vlastní produkce. Každé dítě dostane trochu a zbytek pak prodávám do města, abych na oplátku mohla nakoupit mouku, rýži, ryby, ovoce a zeleninu, kterou děti potřebují“, říká Mama Sifa, když nás centrem provádí. Pokud bude mít dost prostředků, ráda by do budoucna přesunula i druhou část dětí z Bukavu na venkov.

Od Člověk v tísni už dostala pět krav a deset koz. “Je to pro nás obrovská pomoc, která dětem zajistí část živobytí. Krávy máme výhradně na mléko, z něhož si pak sami vyrábíme sýr a tvaroh. Děti nemají moc masa, takže toto je pro ně důležitý zdroj bílkovin?“ pochvaluje si Mama Sifa.

Kromě toho, že jsou pro ně kozy, krávy a králíci nenahraditelným zdrojem příjmu, získávají děti znalosti, jak o zvířata pečovat, jež snad jednou, až opustí brány domova, rády využijí.


Markéta Kutilová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz