Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Fischer v EU chce, aby české domy byly závislé na plynu a uhlí, jak dlouho to jen půjde

16. 6. 2010 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Až do roku 2020 mají být české rodiny závislé na ruském plynu nebo uhlí z povrchových dolů. Premiér Jan Fischer bude zítra přesvědčovat EU, aby čeští developeři mohli stavět nedostatečně zateplené domy jak dlouho to jen půjde. Poukázalo na to Hnutí DUHA s odkazem na takzvané národní cíle, se kterými vláda jede na summit unie o strategii Evropa 2020.

Vláda navrhuje změnu stavebních norem tak, aby až od roku 2020 byly nově postavené budovy v takzvaném nízkoenergetickém standardu. Prakticky tak dovolí developerům, aby nadále stavěli a prodávali domy s vysokou spotřebou plynu nebo uhlí k vytápění.

Oproti dnes běžným budovám rodiny v nízkoenergetických domech zaplatí za vytápění poloviční účet. Takzvané pasivní domy – kterých se například v Rakousku staví tisíce ročně – mají spotřebu dokonce jen kolem 15 %. Domácnosti tak ušetří tisíce korun ročně za vytápění.

Nízkoenergetické a pasivní technologie jsou prověřené, zavedené a stavitelé s nimi mají zkušenosti. Překážkou jsou ovšem špatné normy, které umožňují developerům, aby stavěli další a další špatně zateplené domy. Hnutí DUHA prosazuje, aby developeři museli dodržovat nízkoenergetický standard již od roku 2013. Po roce 2015 by se nové budovy měly stavět ve standardu pasivním.

Studie ekologické organizace spočetla, že možnosti zateplování českých domů jsou pětkrát větší než veškerá energie z uhlí, kterou by dodávalo kontroverzní rozšíření uhelných dolů na Mostecku a bourání dalších obcí. Čísla Pačesovy komise také potvrdila, že součet příležitostí k zateplování domů, využití lepších technologií v nových budovách a vytápění obnovitelnými zdroji je u nás větší, než kompletní spotřeba uhlí a zemního plynu k vytápění.

Hnutí DUHA vede kampaň Velká výzva, jež má prosadit zákon, který rozhýbe investice do moderních zelených řešení: zateplování domů nebo čisté energetiky, pohodlné veřejné dopravy, snadné recyklace či místních potravin. Legislativa má po vzoru Velké Británie závazně stanovit, že české exhalace skleníkových plynů budou do roku 2050 klesat o 2 % ročně. Více na www.velkavyzva.cz.

Karel Polanecký, energetický expert Hnutí DUHA, řekl: „Při stavbě nového domu rozhodujeme o tom, kolik energie spotřebuje za pět, ale i za padesát let. Pokud Česká republika má snížit závislost na dovozu plynu z Ruska a povrchových uhelných dolech, musíme chtít po developerech, aby začali stavět dobře zateplené domy. Návrhy, které premiér chce v Bruselu prosazovat, odsoudí statisíce českých rodin k tomu, aby desítky let platily za teplo zbytečně o tisíce korun více.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

17. 6. 2010

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz