Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Krásná zahrada i bez chemie aneb biologická ochrana rostlin

21. 6. 2010 - PRAHA [Econnect]

Věděli jste, že krtek a řada škodlivého hmyzu nemají rádi vůni česneku? Že larva slunéčka sedmitečného spořádá za život až 600 mšic? Tyto a další cenné rady a informace jak pečovat o zahradu bez chemických prostředků se dozvěděly dvě desítky poradců v rámci česko-rakouského projektu Přírodní zahrady bez hranic.

Po dva dny probíhal ve středisku Chaloupky u Kněžic seminář na téma biologické ochrany rostlin. Odborní lektoři z Čech a Německa představili účastníkům metody ochrany rostlin, které nepoužívají konvenční chemické prostředky. Naopak využívají prostředků a metod na čistě přírodní bázi.

Při biologické ochraně rostlin je nejdůležitější prevence. To znamená vybrat správnou rostlinu pro správné místo, nevysazovat velké plochy jednoho druhu, ale využívat smíšených kultur a mít zahradu druhově velmi pestrou. Pokud je i přesto třeba zakročit, sáhneme po prostředcích biologické ochrany. Například při přemnožení jednoho druhu hmyzu, který nám působí škody (například mšic) nejprve nalákáme do své zahrady jejich přirozené nepřátele, nám všem známá slunéčka a další.

Moderní metodou biologické ochrany rostlin je využívání užitečného hmyzu. Tato metoda je velmi účinná například ve sklenících, kde se např. na přemnožené mšice používá parazitická vosička. Proti hmyzu škodícímu v ovocných sadech, např. vrtuli třešňové nebo pilatce švestkové, je možné využít lepových desek nebo feromonových lapáků, které se jednoduše zavěsí na stromy. Pokud máme na zahradě krtků moc a nadělají více škody jak užitku, existují česnekové dýmovnice, které jej zaručeně donutí se přestěhovat jinam. Toto je jen krátká ukázka z možností, jak bez radikální chemie pečovat o svoji zahradu.

„Již rok běží česko-rakouský projekt Přírodní zahrady bez hranic podpořený Evropskou unií v rámci operačního programu Evropské územní spolupráce Česká republika – Rakousko. Tento projekt přináší na českou stranu hranice myšlenku přírodního zahradničení. Do konce července bude probíhat školní odborných poradců, kteří pak dále budou poskytovat poradenství široké veřejnosti. Pro Vysočinu je kontaktním místem organizace Chaloupky o.p.s., školská zařízení pro zájmové a další vzdělávání, pracoviště v Brtnici. Již nyní máme řadu zájemců o pomoc a konzultaci,“ uvedla Iveta Machátová, vedoucí projektu pro Vysočinu.

Projekt “Přírodní zahrady bez hranic” přinese na Vysočinu myšlenku přírodních zahrad a uvedení do praxe ekologické údržby soukromých a školních zahrad a veřejné zeleně.

Projekt je podpořen z prostředků EU z programu Evropské územní spolupráce Česká republika – Rakousko a je lokalizován na území Dolního Rakouska, Jihočeského a Jihomoravského kraje a kraje Vysočina. Vedoucím partnerem projektu je rakouská organizace „die Umweltberatung“, českými partnery jsou Chaloupky o.p.s., Veronica Brno a o.s. Přírodní zahrada. Projekt bude realizován v letech 2009 – 2012.
Během této doby dojde k přenosu znalostí a zkušeností s problematikou přírodních zahrad z Dolního Rakouska, kde toto hnutí letos slaví úspěšnou desetiletou tradici.

Do projektu na obou stranách hranice nebudou zapojeny jen soukromé malé zahrady, ale přeshraniční výměna zkušeností a osvěta se uskuteční také v oblasti školních zahrad, veřejné zeleně ve městech a obcích, zahrad při kulturních památkách apod.

Konkrétní přínosy projektu pro kraj Vysočina
- Vyškolení poradci v problematice přírodních zahrad
- Poradenství pro veřejnost, školy, instituce v problematice přírodních zahrad
- Certifikace zahrad – certifikace vybraných soukromých a veřejných zahrad plaketou „Přírodní zahrada“
- „Zahradní turistika“ – vytipování a začlenění soukromých i veřejných zahrad do nabídky turistických cílů
- Akce pro veřejnost laickou i odbornou na téma přírodních zahrad
- Semináře pro pedagogy s tématem aplikace principů přírodních zahrad na školní zahrady

Všechny výše uvedené kroky povedou k osvětě veřejnosti v problematice „trvale udržitelného zahradničení“, k novému smýšlení při realizaci zahrad a jejich následné péči a využívání, ke vzniku nového turistického produktu pro návštěvníky Vysočiny.

Chaloupky o.p.s. se dlouhodobě věnuje jednodenním i pobytovým programům pro školy s ekologickou a přírodovědnou tématikou. V rámci programů děti a dospělí zažijí pobyt v přírodě, pozorování rostli a živočichů, krmení hospodářských zvířat na dětské farmě, rukodělné činnosti a spoustu dalších doteků přírody a života na venkově. Programy jsou realizovány ve středisku pro vzdělávání a výchovu v přírodě Chaloupky nedaleko Kněžic a ve středisku ekologické výchovy Ostrůvek ve Velkém Meziříčí. Více informací na www.chaloupky.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz