Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sobotní průvod Queer parade opět čelí ohrožení

22. 6. 2010 - BRNO [Econnect]

V sobotu 26. června 2010 projde Brnem již druhý průvod za práva leseb, gayů, bisexuálních a transsexuálních lidí s názvem Queer parade Brno. Zatímco loni v Táboře proběhla obdobná akce v poklidu a dobré náladě, organizátoři brněnského průvodu se obávají, aby nedošlo k obdobnému ohrožení jako v roce 2008. Tehdy bylo shromáždění napadeno útočníky z řad nacionalistických extremistických organizací.

Program Queer parade začne kolem jedné hodiny odpoledne na náměstí Svobody, kde na pódiu vystoupí významní příznivci a příznivkyně akce. Samotný průvod městem je pak naplánovaný od dvou hodin v historickém centru města. "Očekáváme vysokou účast a věříme v poklidný průběh celé akce. Na zajištění bezpečnosti spolupracujeme s policií i speciálním antikonfliktním týmem. Tento den má být oslavou a povzbuzením solidarity mezi lidmi," uvedla za pořadatele Jolana Navrátilová.

V letošním roce průvod zaštítila například poslankyně Evropského parlamentu Zuzana Brzobohatá, která je členkou skupiny Intergroup pro LGBT práva Evropského parlamentu, náměstek brněnského primátora Martin Ander a předsedkyně výboru pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice při Radě vlády pro rovné příležitosti žen a mužů Džamila Stehlíková. Mezi další významné hosty patří aktivista Jiří Hromada či britská aktivistka Clare Dimyon, která byla 12. června 2010 oceněna řádem Britského impéria (MBE) za svou pomoc při prosazování práv leseb, gayů, bisexuálních a transgender lidí ve střední a východní Evropě. "Jsem pouhou návštěvnicí pochodů hrdosti ve střední a východní Evropě a svědkyní odhodlání LGBT lidí (a jejich přátel a rodin) dosáhnout rovných lidských práv a důstojnosti. Mám obrovskou radost z tohoto vyznamenání, které je oficiálním uznáním LGBT lidí ve střední a východní Evropě, uznáním, které si opravdu zasluhují," uvedla Dimyon ve své děkovné řeči.

Organizátoři ale kromě podpůrných reakcí zaznamenali také různé protiakce několika skupin. Nelegálně se plánují shromáždit například příznivci krajní pravice. "Zdánlivě apelují na slušné občany, ale text jejich výzvy je výhružný a urážlivý a lze se domnívat, že jeho cílem je podněcovat k nesnášenlivosti a násilí. Policie nebude tolerovat rušení, natož napadání nahlášeného shromáždění, a proto věříme, že v tento letní den zvítězí slušnost, tolerance a radost," doplnil další z organizátorů Queer parade Mirek Zajdák.

Na večer po průvodu je chystaná afterparty v Semilasse, kde mimo jiné zahrají skupiny Like She, Tanec posledního dne a večerem bude provázet Queer Queen MC Barbara, moderátorka známá z pořadu Q z ČT. Jako speciální hostka vystoupí také Bettina Schelker, švýcarská aktivistka a zpěvačka, která se zúčastní již odpoledního zahájení na náměstí Svobody.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

24. 6. 2010
:-újo jo

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz