Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Centrum pro životní prostředí a zdraví zveřejnilo výsledky analýz obsahu pesticidů v jahodách a rajčatech ze supermarketů

22. 6. 2010 - PLZEŇ [Econnect]

Laboratorní analýzy jahod a rajčat zakoupených v prodejnách mezinárodních obchodních řetězců byly dnes zveřejněny v Plzni. Provedené testy zdokumentovaly kontaminaci pesticidy u třetiny vzorků. U žádného z nich nebylo prokázáno překročení maximálního limitu reziduí pesticidů (MLR). Avšak dvě ze tří prokázaných látek jsou považovány značně problematické. Odběr vzorků provedlo Centrum pro životní prostředí a zdraví v rámci mezinárodního projektu koordinovaného organizací Pesticide Action Network Europe. Analýzy provedla renomovaná holandská pobočka laboratoře AgriQ specializované na problematiku reziduí pesticidů.

„Za pozitivní výsledek lze považovat to, že u 2/3 nakoupeného zboží nebyla kontaminace pesticidy prokázána. Příznivá je skutečnost, že naměřené koncentrace nepřesáhly maximální limity reziduí, i to, že nebyla u žádného vzorku prokázána současná kontaminace více pesticidy najednou,“ uvedl MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik. Podle Evropské komise byla v roce 2007 u více než 45% testovaných vzorků potravin prokázána kontaminace pesticidy. Zhruba u jednoho z 20 vzorků obsah pesticidů překračoval limit pro rezidua, ¼ testovaného ovoce, zeleniny a obilovin obsahovala 2 či více pesticidů. Každý 20. testovaný vzorek obsahoval 5 nebo více různých pesticidů.

„Bohužel dva z prokázaných pesticidů byly pro svou nebezpečnost zařazeny na černou listinu organizace Pesticide Action Network. Bifenthrin obsažený ve španělských rajčatech prodávaných řetězcem Tesco byl na ní zařazen vzhledem k vývojové a reprodukční toxicitě. Chlorpyrifos-methyl prokázaný v rajčatech z prodejny Globus je organofosfát blokující v nervovém systému klíčový enzym acetylcholinesterázu,“ konstatoval MUDr. Šuta.

Bifenthrin navíc podle švédského inspektorátu pro chemické látky (KEMI) splňuje kritéria nebezpečnosti pro pesticidy, které by dle nové evropské legislativy měly být postupně eliminovány.

„Centrum pro životní prostředí a zdraví plánuje v budoucnosti pokračovat v podobných testech. Zkušenosti z Německa nebo Holandska totiž ukazují, že systematické akce tohoto typu jsou efektivní a vedou obchodní řetězce k politice chránící zájmy spotřebitelů. Například formou nastavení interních pravidel kontroly kvality a systematické práci s dodavateli s cílem snížit obsah pesticidů v potravinách nebo eliminovat nejnebezpečnější chemické látky,“ informoval MUDr. Šuta.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz