Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Putovní výstava úspěšných příkladů ekoporadenství začíná v Praze

24. 6. 2010 - PRAHA [Econnect]

Úspěšné případy, kdy ekologické poradny pomohly s ochranou životního prostředí, prezentuje dnes zahájená výstava Sítě ekologických poraden. Odborná i laická veřejnost se tak bude moci seznámit s projekty, které byly letos na jaře oceněny v soutěži o Nejlepší ekoporadenský počin. Na výstavě se představí například vítězný Ekologický právní servis a jeho činnost zaměřená na omezení znečištění vzduchu z ostravských hutí Arcelor Mittal stejně jako 10 dalších projektů, mimo jiné i Arniky či Ekologického institutu Veronica. Putovní výstava postupně navštíví několik měst, mimo jiné České Budějovice, Brno, Zlín, Vlašim či Ostravu.

„Díky výstavě můžeme zprostředkovat i ostatním organizacím zkušenosti a metodické postupy v úspěšných projektech. Veřejnost tak má navíc možnost seznámit se s tím, jak ekoporadenství funguje, jak konkrétně může pomoci ochraně životního prostředí a kde již pomohlo,“ přibližuje smysl výstavy Ing. Kamila Kameníková ze Sítě ekologických poraden. Mezi projekty, které výstava představuje, se umístily i aktivity Arniky, týkající se skládky v Pozďátkách a provozu jihlavského Kronospanu, projekt Ekologického Institutu Veronica zabývající se sběrem hliníku v Brně, dále aktivity ZO ČSOP Vlašim, Vzdělávacího a informačního střediska Bílé Karpaty, sdružení Calla, organizace Rosa – Společnost pro ekologické informace, Ekocentra Brno, Hnutí DUHA Olomouc
a Ekoinfocentra Jihlava.

Ekologické poradny v České republice zodpoví ročně tisíce dotazů. S nárůstem počtu řešených případů je zapotřebí také profesionalizovat činnost ekoporaden, a to i proto, že poradenství mnohdy přesahuje jednorázové zodpovězení dotazu a znamená dlouhodobou činnost, vedení projektů či zprostředkování specifických služeb. Součástí ekoporadenství se často stává i komunikace se státními organizacemi, samosprávou či vědeckými institucemi. „V soutěži byly vybrány nejlepší příklady, jak může ekoporadenství pomáhat. Díky tomu můžeme definovat osvědčené metody i problémy, s nimiž se ekoporadci ve své činnosti setkávají,“ říká Mgr. Hana Chalupská z výkonného výboru Sítě ekologických poraden.

Ekoporadenství se v České republice začalo rozvíjet v letech 1990-91, kdy první zájemci využili nabídky studijních pobytů ve Francii a Rakousku, kde měly tyto aktivity již desetiletou tradici. Od roku 1995 spolupracovaly ekologické poradny na společném projektu, zaměřeném na vzájemnou komunikaci a společné vzdělávání, v září 1997 pak byla založena Síť ekologických poraden České republiky (STEP). První dokument, který se ekoporadenství věnuje systematicky na vládní úrovni, vznikl v roce 2008 – je jím Rozvojový program environmentálního poradenství v České republice pro období 2008-13.

Výhodou ekoporadenství je přímá komunikace s klientem a nabídka objektivních expertních rad, které pomohou při řešení klientova dotazu či situace. Pro současné ekoporadenství je také charakteristická provázanost s regionem, profesionalita, týmová práce, nezávislost, zaměření na preventivní ochranu životního prostředí a udržitelný rozvoj a důraz na pilotní řešení.

Projekt nazvaný Poradenství – metody, příklady, certifikace umožní ekoporadnám nejen výměnu zkušeností, ale i větší efektivitu a úspěšnost řešených kauz. Jako jeho součást bude vydána v červenci také publikace Příklady environmentálního poradenství. Výstava Ekoporadenství v praktických příkladech bude přístupna na Ministerstvu životního prostředí do 8. července. Poté postupně navštíví 5 dalších regionů Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Zlínský kraj a Severomoravský kraj.

Síť ekologických poraden (STEP) je nejstarší institucí zastřešující ekologické poradny u nás. Jejími členy je 23 organizací, které v rámci své činnosti zodpoví ročně stovky až tisíce dotazů z nejrůznějších oborů.

Sdružení Arnika je členem Sítě ekologických poraden STEP a podílí se na projektu „Poradenství – metody, příklady, certifikace“, jehož součástí je i zahajovaná výstava. Projekt je realizován za finanční podpory Státního fondu životního prostředí a Ministerstva životního prostředí.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz