Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha: Podporujte lokálné ekonomiku, kupujte místní produkty

24. 6. 2010 - BRNO [Econnect]

Obří bramborák s nízkou emisní stopou dnes smaží na dvoumetrové pánvi na brněnském Náměstí Svobody dobrovolníci Hnutí DUHA. Cílem akce bylo upozornit na zbytečný dovoz potravin, které na náš stůl putují přes regály supermarketů i tisíce kilometrů. Přitom kvalitní české zemědělské produkty si lze snadno pořídit v každém větším městě prostřednictvím tzv. bioklubů či bedýnkového systému.

Dovoz potravin je mnohdy nesmyslný: Česká republika v roce 2007 dovezla 71 tisíc tun jablek a 51 tisíc tun jich vyvezla. Na český česnek v obchodech skoro nenarazíte. Přes 80% česneku se k nám dováží až z Číny – neuvěřitelných 21 tisíc kilometrů.

Místní jídlo nejen posílí lokální ekonomiku, ale také podstatně sníží exhalace skleníkových plynů, které produkují kamiony při přepravě potravin z místa na místo. Dnes usmažený bramborák je ze 40 kilogramů surovin, jež pocházejí od zemědělce hospodařícího poblíž Brna. Úspora emisí skleníkových plynů v porovnání s běžně prodávanými bramborami z Německa nebo česnekem z Číny, které nabízejí české supermarkety, je asi 50%.

Ovoce a zeleninu z blízkého okolí si může každý snadno opatřit prostřednictvím tzv. bioklubů. Úspěšně fungují v řadě evropských – včetně několika českých – měst. Sdružují se v nich rodiny či lidé, kteří chtějí odebírat biopotraviny přímo od nedalekých ekologických zemědělců. Vědí tak, čí zboží kupují, mohou svého farmáře osobně poznat a hlavně mají zaručený místní původ potravin. Zákazníci rovněž takto obejdou supermarkety, jež svoji nabídku často dovážejí z velké vzdálenosti a většinu vydělaných peněz si ponechávají. V bioklubu veškerou útratu dostane přímo zemědělec.

Podpora místního zemědělství je jedna z oblastí, které se věnuje Hnutí DUHA v rámci iniciativy Velká výzva. Jejím cílem je přijetí nového zákona, který závazně stanoví, že Česká republika bude snižovat exhalace skleníkových plynů o 2 % ročně – krok po kroku, rok po roku. Rozhýbe tak investice do moderních zelených řešení, jako jsou lokální potraviny, zateplování domů, čistá energie, pohodlná veřejná doprava nebo snadná recyklace.

Jan Kotěra z Hnutí DUHA řekl: „Při dovozu každé tuny čínského česneku mdlé chuti vzniká až 316 kg exhalací plynů, které zbytečně zatěžují životní prostředí. Kamiony navíc obtěžují lidi okolo silnic. Nákup zeleniny a ovoce od místních zemědělců nejen šetří přírodu, ale také podporuje lokální ekonomiku. A chutnají daleko lépe. Dnešní akce ukázala nejen Brňanům, že čerstvé a chutné jídlo, které neprocestovalo půl zeměkoule, mohou jednoduše sehnat i ve svém městě. Stačí se domluvit s přáteli a známými, založit si bioklub a odebírat jídlo od místního farmáře. A jako bonus se můžete podívat, kde a jak vaše jídlo roste.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

25. 6. 2010
30. 6. 2010

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz