Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kuba dál potlačuje svobodu projevu: nefunguje internet, ani blogy

30. 6. 2010 - PRAHA [Econnect]

Tvrdé praktiky kubánské vlády omezují svobodu slova. Stíhány a zadržovány jsou stovky vládních kritiků, v zemi panuje atmosféra strachu. Novináři, disidenti a aktivisté jsou vystaveni riziku svévolného zadržení a šikany ze strany úřadů. S takovými informacemi dnes přišla organizace Amnesty International v podrobné zprávě o stavu lidských práv na Kubě.

Stát má prakticky monopol na provozování médií a požaduje, aby se všichni novináři sdružovali v rámci Národní asociace novinářů. Tu kontroluje komunistická strana. Úřady také zablokovaly přístupy na blogy, které otevřeně kritizují vládu a omezování základních svobod.

„Kubánské zákony jsou natolik vágní, že lze téměř každý projev nesouhlasu považovat za kriminální čin. Pro novináře i aktivisty je pak pochopitelně velice těžké vládu jakkoli kritizovat,“ říká Kerrie Howard, zástupkyně ředitele Amnesty International pro oblast Severní a Jižní Ameriky. „Na Kubě musí nutně dojít ke změně. Všichni Kubánci mají nárok na dodržování lidských práv,“ dodala.

Mezi novináře, kteří byli svévolně zadrženi a zastrašováni, patří i ředitel on-line novin Candonga Yosvani Anzardo Hernández. V září 2009 byl bez udání důvodu na 14 dní zadržen a po té osvobozen bez jakéhokoli obvinění. Policie mu zároveň zabavila jeho počítač, z něhož spravoval webovou stránku novin, a odpojila mu telefon.

Ačkoli Yosvani Anzardo na další vydávání novin rezignoval, jejich uzavření nerozumí. „Doufali jsme, že vláda naši činnost pochopí. Nikomu jsme neubližovali, pouze jsme využívali svého práva,“ sdělil novinář. „Velmi jsme usilovali o to, abychom podávali informace o dění v zemi. [Úřady] to nicméně považují za nebezpečné,“ dodal.

Kubánská Ústava si svobodu projevu definuje po svém, když upozorňuje na to, že „žádné z práv, na něž mají občané nárok, nesmí být vykonáváno s rozporu s Ústavou nebo s cíly socialistického státu či rozhodnutím kubánského lidu budovat socialismus a komunismus.“ V takovém státě, kde neexistuje nezávislé a nestranné soudnictví, je v podstatě možné skončit před soudem za jakýkoli vládě nepohodlný čin.

Ačkoli kubánská vláda existenci politických vězňů popírá, Amnesty International zdokumentovala přinejmenším 53 případů vězňů svědomí. Ti zůstávají uvězněni za nenásilné vyjadřování svých názorů či uplatňování svobody shromažďování.

Amnesty International proto apeluje na kubánskou vládu, aby zrušila právní opatření, která nezákonným způsobem omezují svobodu projevu. Dále AI požaduje zastavení obtěžování disidentů, propuštění všech vězňů svědomí a uvolnění cenzury médií, včetně internetu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz