Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Blíží se Evropský den koupání v řekách - lidé po celém kontinentu si jej připomenou společným koupáním i pikniky u vody

2. 7. 2010 - PRAHA [Econnect]

Druhou červencovou neděli - 11. července - společně oslaví lidé v mnoha evropských zemích včetně České republiky řeky a život s nimi. Big Jump neboli Evropský den koupání v řekách vyhlašuje pravidelně Síť evropských řek (European Rivers Network). Akce spojené s propagací řek a jejich významu pro život člověka se uskuteční například v Praze, Děčíně, Brně, Třeboni, Křešicích na Litoměřicku, Lysé nad Labem a na dalších místech.

„Koupání v řekách bývalo dříve naprosto běžné. Ale v době, kdy byly řeky spíše nevábnými stokami, k nim lidé ztratili blízký vztah. Přitom vodní toky jsou nejen důležitou součástí našeho životního prostředí, ale jejich břehy jsou i příjemným místem pro trávení volného času,“ připomíná Jana Vitnerová z Arniky. Právě tzv. Big Jump je příležitostí k uspořádání společných setkání, happeningů či výletů k řekám. „Smyslem akce je prostřednictvím společného zážitku upoutat pozornost k významu řek pro lidský život,“ doplnila Jana Vitnerová.

V Děčíně Arnika uspořádá spolu s Koalicí pro pěší a cyklistickou dopravu a správou Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce výlet spojený s koupáním i povídáním o řece. „Chceme si připomenout, že Labe je především živoucí řekou, v jejímž okolí se nachází jedinečná příroda. Máme za ni zodpovědnost nejen kvůli budoucím generacím, ale i s ohledem na celý tok řeky, od pramene až k ústí do moře,“ říká Kamil Repeš z děčínské pobočky Arniky. Někteří účastníci výletu budou moci nasednout do lodi a se zkušeným kormidelníkem agentury Za hranice se k cíli v Dolním Žlebu vydat po vodě, zatímco cyklisty čeká příjemná několikakilometrová jízda po břehu Labe.

Občanské sdružení Nad Drahaňským údolím pořádá nejen pro Pražany procházku údolím po trase plánovaného Silničního okruhu kolem Prahy. „Podél Drahaňského potoka projdeme až k vltavskému břehu, kde bude čas na piknik a koupání. Údolím nás provedou například vedoucí Oddílu ochránců přírody v Dolních Chabrech,“ říká Hana Francová ze sdružení Nad Drahaňským údolím.

Na piknik, koupání a společnou hudební „jam-session“ zvou do Brna sdružení Rezekvítek a Ekologický institut Veronica. „Společně se ponoříme do vln léta a řeky Svratky. Na místě, které tradičně sloužilo Brňanům ke koupání v přírodě již v 19. století – u koupaliště Riviera - bychom se i my chtěli společně pozdravit s naší řekou,“ zve účastníky Karla Petřivalská z Rezekvítku. Kromě plavek, bot do vody a pokrmů pro příbřežní piknik by si návštěvníci neměli zapomenout hudební nástroje: „Pod vedením zkušených muzikantů si společně zajamujeme,“ dodává Karla Petřivalská. Chybět nebude ani povídání o řekách. Monika Vokálová z Veronicy přidává výzvu: „Byli bychom moc rádi, kdyby se účastníci naší říční slavnosti vybavili také stylovým koupacím oděvem. Historické plavky či pruhovaná trička přispějí k veselé a přátelské atmosféře na břehu i ve vodě.“

Společné koupání spojené s piknikem na břehu Labe a drobnými soutěžemi pro děti se uskuteční od 15 hodin také v Křešicích u Litoměřic. Nejmenší děti se budou moci vykoupat v dětském bazénku, naplněném říční vodou, děti i dospělé by mohlo pobavit malování na obličej i celé tělo.

Akce spojené s Evropským dnem koupání v řekách se uskuteční také v dalších městech. Již tento víkend, v neděli 3. července se konají Slavnosti Labe v Lysé nad Labem. Pořádají je společně město Lysá nad Labem, Veslařský klub Lysá nad Labem a občanské sdružení Lysin a návštěvníci se mohou těšit na soutěž posádek dračích lodí, soutěž o nejoriginálnější plavidlo a také o nejhezčí koupací úbor.

Třetí červencovou neděli – 17. července - pořádá Český nadační fond pro vydru v Třeboni cyklovýlet spojený s koupáním v Lužnici. „Během výletu se třikrát ponoříme do vod naší Lužnice, a to do Staré řeky u Rozvodí, do Nové řeky u pomníku Emy Destinnové a odvážlivci také do tzv. Malé Lužnice tekoucí z rybníka Rožmberk. Jednotlivé úseky řeky si představíme a prozkoumáme, budou připraveny i krátké hry pro děti,“ říká Matouš Šimek z Českého nadačního fondu pro vydru.

Arnika nabízí pomoc i dalším sdružením, které budou mít chuť se ke dnům koupání v řekách připojit. „Může jít třeba jen o piknik u řeky, společný výlet, soutěž pro děti,“ přibližuje Jana Vitnerová z Arniky.
Bližší informace o jednotlivých akcích, časech a místech konání najdou zájemci na webové stránce www.arnika.org/koupaci-den.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

6. 7. 2010

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz